eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Grzyby z UPWr już w kosmosie. Jeśli przetrwają, na orbitę polecą większe organizmy

02.02.2022

Pierwszy polski bio-nanosatelita już jest w kosmosie. 28 stycznia firma SatRevolution poinformowała, że o godz. 10:24 nawiązano z nim łączność. Naukowcy z UPWr wysłali w kosmos powszechnie występujące na Ziemi grzyby gatunku Fusarium culmorum. Będą sprawdzać, jak poradzą sobie przy braku grawitacji.

Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr zbada toksyczność gleb miejskich działek

31.01.2022

Czy rośliny uprawiane na okolicznych działkach są zdrowe? Wydawałoby się, że tak. Dariusz Gruszka, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, zbada toksyczność gleb miejskich terenów ogrodowych, by sprawdzić, czy tak jest rzeczywiście.

Ponad 146 tysięcy złotych na okulistykę dziecięcą

31.01.2022

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu po raz piąty zebrał się Studencki Sztab WOŚP. Hasło przewodnie tegorocznego grania to piąty finał na 5! Czy się udało? Kwota zebrana podczas 30 Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy mówi sama za siebie.

satelita

Wyłoniono najlepsze prace z dziedziny badań kosmicznych

27.01.2022

Rozstrzygnięto konkurs na Nagrodę Prezesa Polskiej Agencji Kosmicznej za najlepszą pracę dyplomową z dziedziny badań kosmicznych. Spośród 31 zgłoszonych prac, dwie zwycięskie powstały na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr zdobywcą nagrody Interstudent 2022

26.01.2022

Chathura Perera zdobył nagrodę Interstudent 2022 w XII edycji konkursu organizowanego przez Fundację Edukacyjną Perspektywy.

Hodowlany karp będzie zdrowszy

25.01.2022

„Bioinformatyczne modelowanie wpływu suplementacji probiotycznej na mikrobiom stawów hodowlanych i układu pokarmowego karpia” – to temat projektu badawczego, na który finansowanie w konkursie Opus zdobyła prof. Joanna Szyda.

trwa rekrutacja na studia II stopnia

Trwa rekrutacja na studia II stopnia

24.01.2022

Do 18 lutego na UPWr trwa rekrutacja na studia II stopnia. Do wyboru jest 17 kierunków i jeszcze więcej specjalności.

Naukowcy z UPWr badali stężenie sadzy atmosferycznej

20.01.2022

Badania pomiarowe sadzy atmosferycznej przeprowadzone przez trójkę badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego pozwalają ocenić jakość powietrza w różnych punktach Wrocławia. Mogą też być punktem wyjścia do stworzenia mapy miasta pod kątem bezpiecznych zdrowotnie tras dla rowerzystów i pieszych.

granica Polsko-Niemiecka

Współpraca nie zna granic – Beethoven 4 na UPWr

20.01.2022

Do czwartej edycji konkursu Beethoven Classic wpłynęło aż 67 wniosków – jedynie 15 z nich zakwalifikowało się do finansowania. Wśród niewielkiej liczby badaczy, których wnioski zostały pozytywnie rozpatrzone znajduje się dr Iga Solecka, naukowczyni z Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Studenci na Dniu Aktywności Studenckiej

Wyjazdy, konferencje i Szalone Studenckie Noce Naukowe – takie rzeczy tylko w SKN-ach

19.01.2022

Na UPWr są 44 koła naukowe. Korzenie niektórych sięgają nawet lat 40. i 50. ubiegłego wieku. Studencki ruch naukowy na uczelni przetrwał już niejedną przeciwność losu w postaci stanu wojennego, zmian ustrojowych czy obecnej pandemii, ale mimo przeszkód dalej prężnie działa. O tym jak, opowiada Daria Gromnicka z Samorządu Studenckiego.

Prof. Marycz: – To krok do powstania szczepionki przeciwko osteoporozie

10.01.2022

Prof. Krzysztof Marycz: – Ta technologia może zrewolucjonizować nasze podejście do leczenia osteoporozy. Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wraz z zespołem, wykorzystując technologię mRNA, zamierza odwrócić proces resorpcji kości. Jego projekt zdobył najwyższe finansowanie w konkursie Tango 5 Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Z dwunastu zgłoszonych do oceny, wybrano zaledwie cztery.

Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr

05.01.2022

Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png