wyszukiwanie zaawansowane
W grudniu 2023 roku świętował setne urodziny. Gratulacje składali mu wtedy nie tylko przyjaciele, ale też współpracownicy, wychowankowie i rektor UPWr, oraz przedstawiciele władz państwowych, samorządowych i kombatantów Armii Krajowej. Docent Jerzy Kiersnowski zmarł 28 czerwca 2024 roku.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/zmarl-doc-jerzy-kiersnowski-4387.html
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w programie OPUS 20 Narodowego Centrum Nauki zdobyli prawie trzy miliony złotych na swoje badania. To dr Piotr Stępień, dr inż. Jarosław Waroszewski i prof. Robert Kupczyński.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/opus-20-granty-dla-naukowcow-z-upwr-3567.html
Głosami studentów drugą edycję plebiscytu na największą kosę na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu wygrał dr hab. Andrzej Michalski z Katedry Matematyki Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/kosa_2016_najpierw_nauczyc_potem_wymagac-806.html
Praca archeologa czy antropologa przypomina nieco pracę detektywa, tyle że dowody i poszlaki w ich sprawach są lepiej ukryte. O tym jak szukać tropów, o potrzebie łączenia nauk humanistycznych i przyrodniczych, o znaczeniu odkrywania zapomnianych niemieckich obozów koncentracyjnych i o pracy przy wykopaliskach opowiadają dr Paweł Konczewski i studentka biologii człowieka Weronika Sądzińska.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prawda-pogrzebana-w-ziemi-jak-naukowcy-upwr-odkrywaja-tajemnice-przeszlosci-3993.html
Jest szarmancki, błyskotliwy i zawstydza wiedzą. Uwielbiany na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, w zespole fermentacyjnym Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż jest po prostu kochany. Nic dziwnego, że na 95. urodzinach Jerzego Kiersnowskiego były tłumy.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/jubileusz_docenta_jerzego_kiersnowskiego-219.html
Na początku były studia z odnawialnych źródeł energii, ale ciekawsze okazało się opracowywanie procesów pozyskiwania zdrowej żywności. Dla Klaudii Masztalerz, doktorantki w Instytucie Inżynierii Rolniczej najważniejsze jest, by nie dać się zamknąć z pomysłami w laboratorium. Chce przekuwać je w produkcję zdrowego i smacznego jedzenia. Chętnie czerpie z doświadczeń zagranicznych, ale swoją przyszłość widzi tylko w Polsce.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/klaudia-masztalerz--nie-widze-siebie-na-zawsze-zamknietej-w-laboratorium-3489.html
„Kefir roślinny”, zielone wiaty przystankowe, aplikacja, dzięki której można dzielić się żywnością, bioindykatory do wykrywania metali ciężkich – to projekty nagrodzone i wyróżnione w konkursie podsumowującym pierwszy semestr przedmiotu przedsiębiorczość akademicka.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/pomysly-na-studenckie-start-upy-1268.html
Wśród 17. Celów Zrównoważonego Rozwoju przyjętych przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 2015 roku trzeci dotyczy zdrowia – na każdym etapie życia i promowania dobrobytu.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/cel-3-dla-dobrego-zdrowia-4276.html
Tradycja sięgająca przedwojennej historii lwowskich uczelni. Wielkie nazwiska polskiej nauki i unikatowe projekty badawcze. I nowa od kilku miesięcy nazwa, będąca odpowiedzią na zmieniającą się rzeczywistość. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności świętuje 40. urodziny.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/40_lecie_wydzialu_biotechnologii_i_nauk_o_zywnosci-565.html
Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/komorki-do-zadan-specjalnych-4074.html
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/zmarl-doc-jerzy-kiersnowski-4387.html
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w programie OPUS 20 Narodowego Centrum Nauki zdobyli prawie trzy miliony złotych na swoje badania. To dr Piotr Stępień, dr inż. Jarosław Waroszewski i prof. Robert Kupczyński.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/opus-20-granty-dla-naukowcow-z-upwr-3567.html
Głosami studentów drugą edycję plebiscytu na największą kosę na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu wygrał dr hab. Andrzej Michalski z Katedry Matematyki Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/kosa_2016_najpierw_nauczyc_potem_wymagac-806.html
Praca archeologa czy antropologa przypomina nieco pracę detektywa, tyle że dowody i poszlaki w ich sprawach są lepiej ukryte. O tym jak szukać tropów, o potrzebie łączenia nauk humanistycznych i przyrodniczych, o znaczeniu odkrywania zapomnianych niemieckich obozów koncentracyjnych i o pracy przy wykopaliskach opowiadają dr Paweł Konczewski i studentka biologii człowieka Weronika Sądzińska.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prawda-pogrzebana-w-ziemi-jak-naukowcy-upwr-odkrywaja-tajemnice-przeszlosci-3993.html
Jest szarmancki, błyskotliwy i zawstydza wiedzą. Uwielbiany na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, w zespole fermentacyjnym Katedry Technologii Fermentacji i Zbóż jest po prostu kochany. Nic dziwnego, że na 95. urodzinach Jerzego Kiersnowskiego były tłumy.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/jubileusz_docenta_jerzego_kiersnowskiego-219.html
Na początku były studia z odnawialnych źródeł energii, ale ciekawsze okazało się opracowywanie procesów pozyskiwania zdrowej żywności. Dla Klaudii Masztalerz, doktorantki w Instytucie Inżynierii Rolniczej najważniejsze jest, by nie dać się zamknąć z pomysłami w laboratorium. Chce przekuwać je w produkcję zdrowego i smacznego jedzenia. Chętnie czerpie z doświadczeń zagranicznych, ale swoją przyszłość widzi tylko w Polsce.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/klaudia-masztalerz--nie-widze-siebie-na-zawsze-zamknietej-w-laboratorium-3489.html
„Kefir roślinny”, zielone wiaty przystankowe, aplikacja, dzięki której można dzielić się żywnością, bioindykatory do wykrywania metali ciężkich – to projekty nagrodzone i wyróżnione w konkursie podsumowującym pierwszy semestr przedmiotu przedsiębiorczość akademicka.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/pomysly-na-studenckie-start-upy-1268.html
Wśród 17. Celów Zrównoważonego Rozwoju przyjętych przez Organizację Narodów Zjednoczonych w 2015 roku trzeci dotyczy zdrowia – na każdym etapie życia i promowania dobrobytu.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/cel-3-dla-dobrego-zdrowia-4276.html
Tradycja sięgająca przedwojennej historii lwowskich uczelni. Wielkie nazwiska polskiej nauki i unikatowe projekty badawcze. I nowa od kilku miesięcy nazwa, będąca odpowiedzią na zmieniającą się rzeczywistość. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności świętuje 40. urodziny.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/40_lecie_wydzialu_biotechnologii_i_nauk_o_zywnosci-565.html
Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/komorki-do-zadan-specjalnych-4074.html
Rezultaty: 391 - 400 z 42 podstron