wyszukiwanie zaawansowane
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
dr Agnieszka Bartmańska – uzyskała stopień doktora habilitowanego w dziedzinie nauk ścisłych i przyrodniczych w dyscyplinie nauki biologiczne na podstawie cyklu publikacji pod tytułem: „Biologicznie aktywne flawonoidy chmielu i ich pochodne otrzymywane metodami biotechnologicznymi”, nadany uchwałą Rady Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności z dnia 11 czerwca 2019 roku
dr inż. Filip Boratyński – uzyskał stopień doktora habilitowanego w (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/doktorzy-habilitowani--ktorzy-odebrali-promocje-poczas-inauguracji-roku-akademickiego-2019-2020
Ireneusz Osak ze Studium Języków Obcych i Nauk Humanistyczno-Społecznych i dr Piotr Czaczka ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu Uniwersytetu Przyrodniczego zostali wskazani przez studentów jako najlepsi dydaktycy swoich instytucji. Opowiadają o potrzebie dialogu, wyrozumiałości i o tym, jak pasje mogą pomóc w codziennej pracy.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dobry-dydaktyk--czyli-taki--ktory-wyslucha-i-zrozumie-4108.html
Profesor Ewa Burszta-Adamiak, kierownik Zakładu Infrastruktury i Techniki Sanitarnej Instytutu Inżynierii Środowiska, liderka Wiodącego Zespołu Badawczego WCE Woda – Klimat – Środowisko i Andrzej Białowiec, kierownik Katedry Biogospodarki Stosowanej i lider WZB Waloryzacji Odpadów i Biomasy (WBVG) znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowcy-z-upwr-wsrod-30-kreatywnych-wroclawia-3655.html
Jak przygotować uczniów i studentów na nieznaną przyszłość? To dziś największe wyzwanie polskiego systemu edukacji. – Szacuje się, że blisko 70 procent dzieci, które obecnie uczą się w szkole podstawowej, będzie pracowało w zawodach, które jeszcze nie istnieją – mówi Aleksandra Trapp z infuture.institute, gość konferencji „Trendy i wyzwania edukacyjne dla uczelni wyższych”, na którą zapraszamy 11 października.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/jaki-bedzie-uniwersytet-przyszlosci-trzeba-o-tym-rozmawiac-4145.html
Geoarcheologia, czyli wykorzystanie badań gleb w archeologii staje się wrocławską spécialité de la maison – mówi archeolog Mateusz Krupski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, jeden z nielicznych w Polsce mikromorfologów. Jest głównym autorem artykułu, który właśnie ukazał się w renomowanym piśmie „Geoderma”.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dr-krupski-praca-geoarcheologa-przypomina-dochodzenie-kryminalistyczne-3744.html
Podczas posiedzenia Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu omawiano nie tylko sytuację uczelni i strategię rozwoju, ale dyskutowano też o tzw. ustawie 2.0, która ma zmienić polskie szkolnictwo wyższe.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/konwent_upwr_o_zielonej_dolinie_strategii_i_konstytucji_dla_nauki-377.html
Nagrody specjalne Za uzyskanie najwyższej liczby cytowań w skali uczelni prof. dr hab. Adam Figiel prof. dr hab. inż. Jan Oszmiański prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło Za uzyskanie stopnia doktora habilitowanego przed ukończeniem 35. roku życia dr hab. Krzysztof Grzymajło, profesor uczelni dr hab. inż. Jan Kazak, profesor uczelni dr hab. inż. Piotr Krajewski, profesor uczelni dr hab. inż. Paulina Nowicka, profesor uczelni dr hab. Aleksandra Pawlak, profesor uczelni dr hab. inż. Daniel (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/lista-nagrodzonych--swieto-upwr--listopad-2020
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu powstało pięć nowych Wiodących Zespołów Badawczyc. Ich liderami są prof. Aleksandra Lis, prof. Aleksandra Pawlak, prof. Józef Sowiński, prof. Joanna Szyda i prof. Magdalena Szymura. Przewodniczącą Rady WZB została prof. Anna Chełmońska-Soyta, a jej zastępcą doktor honoris causa UPWr prof. Wolfgang Keller.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/mamy-nowe-wiodace-zespoly-badawcze-i-rade-wzb-4148.html
Już ponad 450 ekshumowanych grobów, setki zabytków oraz przypadek paleopatologii wyjątkowy w skali światowej! Oto efekty 3. sezonu wyprzedzających badań ratowniczych prowadzonych przez polskich archeologów i antropologów w opuszczonej czeskiej wsi Libkovice. A to tylko wierzchołek prawdziwej góry lodowej!
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/archeolodzy-z-upwr-i-badania-w-czeskich-libkovicach-3681.html
Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/pierwsze_certyfikaty_zielonej_doliny-320.html
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/doktorzy-habilitowani--ktorzy-odebrali-promocje-poczas-inauguracji-roku-akademickiego-2019-2020
Ireneusz Osak ze Studium Języków Obcych i Nauk Humanistyczno-Społecznych i dr Piotr Czaczka ze Studium Wychowania Fizycznego i Sportu Uniwersytetu Przyrodniczego zostali wskazani przez studentów jako najlepsi dydaktycy swoich instytucji. Opowiadają o potrzebie dialogu, wyrozumiałości i o tym, jak pasje mogą pomóc w codziennej pracy.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dobry-dydaktyk--czyli-taki--ktory-wyslucha-i-zrozumie-4108.html
Profesor Ewa Burszta-Adamiak, kierownik Zakładu Infrastruktury i Techniki Sanitarnej Instytutu Inżynierii Środowiska, liderka Wiodącego Zespołu Badawczego WCE Woda – Klimat – Środowisko i Andrzej Białowiec, kierownik Katedry Biogospodarki Stosowanej i lider WZB Waloryzacji Odpadów i Biomasy (WBVG) znaleźli się w gronie 30 Kreatywnych Wrocławia.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowcy-z-upwr-wsrod-30-kreatywnych-wroclawia-3655.html
Jak przygotować uczniów i studentów na nieznaną przyszłość? To dziś największe wyzwanie polskiego systemu edukacji. – Szacuje się, że blisko 70 procent dzieci, które obecnie uczą się w szkole podstawowej, będzie pracowało w zawodach, które jeszcze nie istnieją – mówi Aleksandra Trapp z infuture.institute, gość konferencji „Trendy i wyzwania edukacyjne dla uczelni wyższych”, na którą zapraszamy 11 października.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/jaki-bedzie-uniwersytet-przyszlosci-trzeba-o-tym-rozmawiac-4145.html
Geoarcheologia, czyli wykorzystanie badań gleb w archeologii staje się wrocławską spécialité de la maison – mówi archeolog Mateusz Krupski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, jeden z nielicznych w Polsce mikromorfologów. Jest głównym autorem artykułu, który właśnie ukazał się w renomowanym piśmie „Geoderma”.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dr-krupski-praca-geoarcheologa-przypomina-dochodzenie-kryminalistyczne-3744.html
Podczas posiedzenia Konwentu Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu omawiano nie tylko sytuację uczelni i strategię rozwoju, ale dyskutowano też o tzw. ustawie 2.0, która ma zmienić polskie szkolnictwo wyższe.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/konwent_upwr_o_zielonej_dolinie_strategii_i_konstytucji_dla_nauki-377.html
Nagrody specjalne Za uzyskanie najwyższej liczby cytowań w skali uczelni prof. dr hab. Adam Figiel prof. dr hab. inż. Jan Oszmiański prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło Za uzyskanie stopnia doktora habilitowanego przed ukończeniem 35. roku życia dr hab. Krzysztof Grzymajło, profesor uczelni dr hab. inż. Jan Kazak, profesor uczelni dr hab. inż. Piotr Krajewski, profesor uczelni dr hab. inż. Paulina Nowicka, profesor uczelni dr hab. Aleksandra Pawlak, profesor uczelni dr hab. inż. Daniel (...)
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/lista-nagrodzonych--swieto-upwr--listopad-2020
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu powstało pięć nowych Wiodących Zespołów Badawczyc. Ich liderami są prof. Aleksandra Lis, prof. Aleksandra Pawlak, prof. Józef Sowiński, prof. Joanna Szyda i prof. Magdalena Szymura. Przewodniczącą Rady WZB została prof. Anna Chełmońska-Soyta, a jej zastępcą doktor honoris causa UPWr prof. Wolfgang Keller.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/mamy-nowe-wiodace-zespoly-badawcze-i-rade-wzb-4148.html
Już ponad 450 ekshumowanych grobów, setki zabytków oraz przypadek paleopatologii wyjątkowy w skali światowej! Oto efekty 3. sezonu wyprzedzających badań ratowniczych prowadzonych przez polskich archeologów i antropologów w opuszczonej czeskiej wsi Libkovice. A to tylko wierzchołek prawdziwej góry lodowej!
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/archeolodzy-z-upwr-i-badania-w-czeskich-libkovicach-3681.html
Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/pierwsze_certyfikaty_zielonej_doliny-320.html
Rezultaty: 251 - 260 z 27 podstron