eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

CIT otwarty. To połączenie nauki, innowacji i biznesu

21.05.2024

Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) - nowoczesny ośrodek badawczo-rozwojowy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu został uroczyście otwarty. Było symboliczne przecięcie wstęgi, prezentacja jednostek wchodzących w skład CIT, spotkanie z przedsiębiorcami oraz premiera promującego centrum filmu.

Uczelnia, biznes, konsumenci

14.05.2024

O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.

Eksperci UPWr: przymrozki niebezpieczne dla sadów, winnic i ogrodów

25.04.2024

Kilka ostatnich mroźnych nocy może mieć katastrofalne skutki dla sadowników i właścicieli winnic. W wielu ogrodach nie będzie w tym roku jabłek, śliwek, orzechów. Zmarzły młode ziemniaki, ale też liczne kwiaty i krzewy np. magnolie, winobluszcze, winniki. Jak jednak przestrzega prof. Przemysław Bąbelewski z Katedry Ogrodnictwa UPWr nie należy niczego wycinać, a obserwować i liczyć, że nie wszystko stracone.

3xB, czyli aktywne opakowania do żywności: bezpieczne, biodegradowalne, bakteriobójcze

24.04.2024

Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.

Absolutoria Wydziału Medycyny Weterynaryjnej - galeria

15.04.2024

W miniony weekend absolwenci weterynarii spotkali się na uroczystych absolutoriach, podczas których odebrali pamiątkowe dyplomy. Uhonorowano również osoby zasłużone dla Wydziału Medycyny Weterynaryjnej medalami.

Prof. Sokół-Łętowska: – Rośliny są nieprzewidywalne

05.04.2024

Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.

Prof. Dyjakon: – Energetyka to jedno z wyzwań dla ludzkości

02.04.2024

Arkadiusz Dyjakon, nowo mianowany profesor, o ewolucji energetyki, jej przyszłości i bezpieczeństwie energetycznym, ale też o uporze, pasji do uczenia innych i miejscu, które otworzyło mu okno na świat.

Eksperci UPWr: jedzmy jaja, nie tylko w święta

27.03.2024

Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, które są zdrowsze: ekologiczne czy z chowu klatkowego, o czym świadczy kolor żółtka i skorupki oraz jak poznać, czy jajo jest świeże.

Lodowce pod obserwacją, czyli laserowy powrót do przeszłości

18.03.2024

Z Grenlandii co sekundę znika sześć tysięcy ton lodu. W coraz szybszym tempie ubywa go także na Antarktydzie. Naukowcom z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki udaje się, dzięki technikom satelitarnym, monitorować stan obszarów polarnych. Ich kondycja jest ściśle związana z zawirowaniami klimatycznymi, których doświadczamy coraz częściej.

Minister Mrówczyńska: – I nauka, i biznes potrzebują pieniędzy

07.03.2024

Prof. Maria Mrówczyńska, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego odpowiadająca m.in. za innowacje, dla Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mówi o odbudowie prestiżu Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, konsekwencjach kryzysu demograficznego, współpracy z otoczeniem biznesowym i konsolidacji uczelni.

Od pola do laboratorium – Czy AI i zrównoważony rozwój to przyszłość rolnictwa?

04.03.2024

W ostatnim w tym sezonie odcinku podcastu, dr Wiesław Fiałkiewicz i Józef Puciłowski podzielili się swoimi doświadczeniami i poglądami na temat rolnictwa w obliczu współczesnych wyzwań, takich jak zmiany klimatu. Eksperci dyskutowali na temat związku nauki z praktyką rolniczą, podkreślając, jak innowacje mogą wspierać zrównoważony rozwój upraw.

Prof. Chorbiński: – Pszczoły trzeba pokochać

04.03.2024

Nowo mianowany prof. Paweł Chorbiński o tym, po co rodzinie pszczelej trutnie, jak rządzi nią matka, czy własna pasieka to dobry pomysł na biznes i o miłości do pszczół.

Szybko, wydajnie, oszczędnie – plazma prawie idealna

23.02.2024

Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody

Suplementy diety – fakty i mity

19.02.2024

W najnowszym odcinku podcastu, ekspertki demaskują mity i omawiają fakty na temat suplementów diety, podkreślając znaczenie świadomego stosowania i konsultacji z ekspertami. Specjalistki wymieniają różnice między lekami a suplementami, poruszają temat regulacji prawnych, a nawet ziołolecznictwa i fitoterapii.

WRO4diglTal i UPWr dla cyfrowej Europy

13.02.2024

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu członkiem konsorcjum WRO4diglTal, które tworzy EDIH – European Digital Innovation Hub. Program opracowany przez Komisję Europejską do koordynacji i wspierania transformacji cyfrowych gospodarek ma podnieść poziom cyfryzacji w UE, a co za tym idzie – zwiększyć przewagę konkurencyjną firm i poprawić funkcjonowanie administracji publicznej.

CIT: uczelniane centrum postępu

06.02.2024

Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to największa inwestycja na UPWr w ostatnich latach. Jej wartość to ponad 138 mln złotych, z czego 70 mln to dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Sama aparatura i wyposażenie budynków kosztowały 44,5 mln zł. To sześć ośrodków badawczo-rozwojowych, których działalność przybliżymy. Pierwszym będzie CIT na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej.

Hodowla drobiu – antybiotyki, bakteriofagi, dobrostan

05.02.2024

W najnowszym odcinku podcastu prof. Monika Michalczuk z Katedry Hodowli Zwierząt SGGW i dr Marta Kuźmińska-Bajor z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności UPWr omawiają wyzwania i innowacje w hodowli drobiu, w tym stosowanie antybiotyków, zastosowanie bakteriofagów i kwestie dobrostanu zwierząt. Dyskusja koncentruje się na dążeniu do odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji, podkreślając rolę wiedzy i świadomych wyborów.

Zielone dachy, zielone ściany… Ekstrawagancja czy rewolucja?

22.01.2024

W tym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” dr Marta Weber-Siwirska i Weronika Marcol omawiają korzyści płynące z wdrażania w miastach zrównoważonych rozwiązań, takich jak zielone dachy czy ściany. Rozmawiają na temat źródeł tej inicjatywy i różnorodnych projektów w Polsce i Europie, a także o tym, jaką funkcję zielone dachy pełnią w przestrzeni miejskiej.

Czysta energia – kto jest dłużnikiem, a kto wierzycielem

17.01.2024

Mieszkańcy małych miast i wsi mogą odegrać kluczową rolę w transformacji energetycznej w Polsce. Właśnie te społeczności mają potencjał stworzenia lokalnych i niezależnych systemów, które gwarantują bezpieczeństwo energetyczne w całym kraju.

Analiza sensoryczna w nauce o żywności: gdzie smak spotyka innowacje

08.01.2024

W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie" prof. Edgar Chambers IV i prof. Agnieszka Kita omawiają analizę sensoryczną żywności. Zagłębiają się w jej rolę w rozwoju produktów i preferencjach konsumentów, podkreślając wkład projektu SEASONED w rozwój nauki o żywności.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png