wybierz kategorie wiadomości
Główna nagroda w konkursie Student-Wynalazca dla doktorantki UPWr
10.02.2022
Agnieszka Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy UPWr wraz z opiekunami naukowymi – prof. Edytą Kostrzewą-Susłow, dr Tomaszem Janeczko i dr Moniką Dymarską, zdobyła główną nagrodę w XII edycji konkursu Student-Wynalazca. Została doceniona za cykl 38 wynalazków dotyczących nowych glikozydów flawonoidowych o potencjalnej aktywności przeciwdrobnoustrojowej. Nagrodą jest udział w Międzynarodowej Wystawie Wynalazków w Genewie.
Studentki weterynarii z międzynarodowym stypendium
08.02.2022
Julia Pietrasina, Maria Noszczyk, Marta Marcinek i Michaela Sukenikova z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu znalazły się w gronie stypendystów 2021 Veterinary Student Scholarship Program organizowanego przez MSD Animal Health and the Federation of Veterinarians of Europe.
Ponad 146 tysięcy złotych na okulistykę dziecięcą
31.01.2022
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu po raz piąty zebrał się Studencki Sztab WOŚP. Hasło przewodnie tegorocznego grania to piąty finał na 5! Czy się udało? Kwota zebrana podczas 30 Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy mówi sama za siebie.
Wyłoniono najlepsze prace z dziedziny badań kosmicznych
27.01.2022
Rozstrzygnięto konkurs na Nagrodę Prezesa Polskiej Agencji Kosmicznej za najlepszą pracę dyplomową z dziedziny badań kosmicznych. Spośród 31 zgłoszonych prac, dwie zwycięskie powstały na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.
Trwa rekrutacja na studia II stopnia
24.01.2022
Do 18 lutego na UPWr trwa rekrutacja na studia II stopnia. Do wyboru jest 17 kierunków i jeszcze więcej specjalności.
Wyjazdy, konferencje i Szalone Studenckie Noce Naukowe – takie rzeczy tylko w SKN-ach
19.01.2022
Na UPWr są 44 koła naukowe. Korzenie niektórych sięgają nawet lat 40. i 50. ubiegłego wieku. Studencki ruch naukowy na uczelni przetrwał już niejedną przeciwność losu w postaci stanu wojennego, zmian ustrojowych czy obecnej pandemii, ale mimo przeszkód dalej prężnie działa. O tym jak, opowiada Daria Gromnicka z Samorządu Studenckiego.
Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr
05.01.2022
Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.
- Poprzednia
- 1
- 3
- 4
- 5