eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

IQ Grape – UPWr poprawi lokalne wina

25.11.2019

Prawie 5 milionów złotych z budżetu Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa dostaną naukowcy z UPWr na projekt, który ma poprawić jakość i rozpoznawalność dolnośląskich win.

Prof. Arciszewski: – Nadchodzi czas kreatywności

04.11.2019

Prof. Tomasz Arciszewski: – Większość naukowców to wyrobnicy nauki. Oczywiście są potrzebni, ale świat zmieniają ci kreatywni, którzy potrafią zaproponować teorię względności. Dlatego tak ważne jest to, jak rozwijamy swój potencjał.

Naukowcy UPWr z grantami Opus 16

24.10.2019

Naukowcy z UPWr zdobyli granty z programów Opus 16. Będą badać szlaki metaboliczne drożdży Yarrowia lipolytica, interakcje glebowej materii organicznej z pestycydami, odporność ptaków na toksyny Shiga oraz właściwości fizykochemiczne i biologiczne glicerydów sterolowych.

Katarzyna Bosacka na UPWr o tym, czy wiemy, co jemy

18.09.2019

Katarzyna Bosacka, dziennikarka ucząca Polaków tego, jak zdrowo jeść i jak mądrze kupować jedzenie, będzie gościem VI Święta sera i wina na Pawłowicach, 22 września.

Animacje o dyscyplinach: weterynaria

16.09.2019

Druga z animacji o siedmiu wiodących dyscyplinach Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu poświęcona jest weterynarii.

30 Kreatywnych Wrocławia

06.09.2019

Profesorowie Agnieszka Noszczyk-Nowak i Wojciech Niżański – oboje z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr – wśród tegorocznych 30 Kreatywnych Wrocławia.

Stypendium Fundacji na rzecz Nauki Polskiej dla dr. Kaźmierskiego

31.07.2019

Dr Kamil Kaźmierski z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki został stypendystą Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, która wspiera najzdolniejszych młodych naukowców.

Prof. Wiatkowski: – Czas zacząć dbać o wodę

15.07.2019

Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.

Nasi profesorowie na Spitzbergenie

10.06.2019

Jak wykorzystać grzyby do badania zmian klimatycznych? Odpowiedzi na to pytanie szukają na wyspach na Morzu Arktycznym prof. Wojciech Pusz i prof. Jacek Urbaniak.

Prof. Górski: – Bez etyki ani rusz

23.04.2019

Prof. Andrzej Górski z Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN i przewodniczący Komisji ds. Etyki w Nauce o tym, dlaczego polskie uczelnie powinny wprowadzić regulaminy dotyczące kwestii etycznych.

Śmiertelny człowiek, nieśmiertelna komórka

18.04.2019

Każda komórka musi umrzeć. I to tak, by zrobić miejsce swojej następczyni. Z tej zasady wyłamują się komórki nowotworowe, które naukowcy nazywają nieśmiertelnymi. Nie tylko o nieśmiertelności rozmawiamy z profesorami Maciejem Ugorskim i Arkadiuszem Miążkiem.

UPWr pomaga w badaniach archeologicznych

11.04.2019

Prof. Grzegorz Podruczny z Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu zaprosił naukowców z Katedry Antropologii UPWr do wstępnych badań zbiorowej mogiły ofiar bitwy pod Kunowicami.

Studentka UPWr ratuje małpy w Azji

03.04.2019

Karolina Nowacka, studentka Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr studiuje w Chinach i jest wolontariuszką w ośrodku, do którego trafiają małpy konfiskowane handlarzom.

Zmiany na UPWr: ewaluacja działalności naukowej

01.04.2019

Nowa ustawa Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce skutkuje wieloma zmianami prawnymi, finansowymi i organizacyjnymi na polskich uczelniach. Dziś opisujemy nowe zasady ewaluacji działalności naukowej uczelni.

Rektor Trziszka doktorem honoris causa Uniwersytetu Medycznego

14.03.2019

Rektor UPWr Tadeusz Trziszka wyróżniony tytułem doktora honoris causa Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. „Głosowi Uczelni” profesor opowiada o wieloletniej współpracy ze środowiskiem medyków.

Prof. Rywińska: – Drożdże to mój konik

11.03.2019

Anita Rywińska w Belwederze odebrała nominację profesorską.„Głosowi Uczelni” mówi o zagadkach biotechnologii, możliwościach niekonwencjonalnych drożdży, miłości do chemii i… łucznictwa.

Potencjał rolniczy Dolnego Śląska i DOZEDO

07.03.2019

Hodowla bydła mięsnego to szansa dolnośląskiego rolnictwa? Naukowcy i hodowcy wspólnie o przyszłości wołowiny, jej znaczeniu w gospodarce i żywieniu człowieka.

Dawid Myśliwiec: – Liczą się fakty, nie opinie

25.02.2019

Dawid Myśliwiec, chemik i popularyzator nauki o myśleniu magicznym, antyszczepionkowcach, postępie i o tym, co nas czeka w nauce. Youtuber z „Uwaga! Naukowy bełkot” będzie gościem IX Szalonej Studenckiej Nocy Naukowej w czwartek na UPWr.

Weterynarz za granicą

20.02.2019

O pracy weterynarza w Wielkiej Brytanii opowiada absolwent Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr, Paweł Bekas, a Studium Języków Obcych poleca aplikację do nauki specjalistycznego języka weterynaryjnego.

Pierwszy Polak w Radzie Zarządzającej ILRS

18.02.2019

Międzynarodowa Służba Pomiarów Laserowych (ang. International Laser Ranging Service, ILRS) zakończyła wybory do Rady Zarządzającej na kadencję 2019-2020. Jednym z dwóch członków rady z mianowania został prof. Krzysztof Sośnica.

Tytuł studenta-wynalazcy ponownie na UPWr

15.02.2019

Ewa Kozłowska, doktorantka w Katedrze Chemii UPWr, wraz z zespołem zdobyła tytuł studenta-wynalazcy i będzie reprezentować Polskę podczas Międzynarodowej Wystawy Wynalazków w Genewie. Joanna Kozłowska, zeszłoroczna laureatka, zdobyła wyróżnienie.

  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 29

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png