eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

City&Co, czyli jak stworzyć miasto przyjazne seniorom

14.02.2022

Konsorcjum z udziałem naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu będzie realizować jeden z projektów nagrodzonych w międzynarodowym konkursie ENUTC: ERA-NET Urban Transformation Capacities. Na 152 wnioski finansowanie zdobyło tylko 16.

probówki

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu ze stypendium Bekkera

09.02.2022

Wśród 176 stypendystów, którzy dostaną grant z programu im. Mieczysława Bekkera z NAWA, znajduje się sześcioro naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Geoinformatyka w praktyce: naukowiec UPWr tworzy niezwykły model miasta

03.02.2022

Nowa wielowymiarowa struktura danych do zmienno-skalowej reprezentacji modelu przestrzennego – to nagrodzony w konkursie OPUS 21 projekt dr. Pawła Bogusławskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Naukowiec nie ma wątpliwości, że zastosowanie modelu będzie szerokie: od analizy zagrożeń powodziowych, przez wpływ projektowanych budynków na otoczenie, do symulacji mobilności mieszkańców na terenie miasta.

Grzyby z UPWr już w kosmosie. Jeśli przetrwają, na orbitę polecą większe organizmy

02.02.2022

Pierwszy polski bio-nanosatelita już jest w kosmosie. 28 stycznia firma SatRevolution poinformowała, że o godz. 10:24 nawiązano z nim łączność. Naukowcy z UPWr wysłali w kosmos powszechnie występujące na Ziemi grzyby gatunku Fusarium culmorum. Będą sprawdzać, jak poradzą sobie przy braku grawitacji.

Doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr zbada toksyczność gleb miejskich działek

31.01.2022

Czy rośliny uprawiane na okolicznych działkach są zdrowe? Wydawałoby się, że tak. Dariusz Gruszka, doktorant Szkoły Doktorskiej UPWr, zbada toksyczność gleb miejskich terenów ogrodowych, by sprawdzić, czy tak jest rzeczywiście.

satelita

Wyłoniono najlepsze prace z dziedziny badań kosmicznych

27.01.2022

Rozstrzygnięto konkurs na Nagrodę Prezesa Polskiej Agencji Kosmicznej za najlepszą pracę dyplomową z dziedziny badań kosmicznych. Spośród 31 zgłoszonych prac, dwie zwycięskie powstały na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu.

Hodowlany karp będzie zdrowszy

25.01.2022

„Bioinformatyczne modelowanie wpływu suplementacji probiotycznej na mikrobiom stawów hodowlanych i układu pokarmowego karpia” – to temat projektu badawczego, na który finansowanie w konkursie Opus zdobyła prof. Joanna Szyda.

Naukowcy z UPWr badali stężenie sadzy atmosferycznej

20.01.2022

Badania pomiarowe sadzy atmosferycznej przeprowadzone przez trójkę badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego pozwalają ocenić jakość powietrza w różnych punktach Wrocławia. Mogą też być punktem wyjścia do stworzenia mapy miasta pod kątem bezpiecznych zdrowotnie tras dla rowerzystów i pieszych.

granica Polsko-Niemiecka

Współpraca nie zna granic – Beethoven 4 na UPWr

20.01.2022

Do czwartej edycji konkursu Beethoven Classic wpłynęło aż 67 wniosków – jedynie 15 z nich zakwalifikowało się do finansowania. Wśród niewielkiej liczby badaczy, których wnioski zostały pozytywnie rozpatrzone znajduje się dr Iga Solecka, naukowczyni z Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Prof. Marycz: – To krok do powstania szczepionki przeciwko osteoporozie

10.01.2022

Prof. Krzysztof Marycz: – Ta technologia może zrewolucjonizować nasze podejście do leczenia osteoporozy. Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wraz z zespołem, wykorzystując technologię mRNA, zamierza odwrócić proces resorpcji kości. Jego projekt zdobył najwyższe finansowanie w konkursie Tango 5 Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Z dwunastu zgłoszonych do oceny, wybrano zaledwie cztery.

Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr

05.01.2022

Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png