wyszukiwanie zaawansowane
20 lat temu powstało Stowarzyszenie Absolwentów Akademii Rolniczej we Wrocławiu, po zmianie nazwy uczelni Stowarzyszenie Absolwentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Różne pokolenia byłych studentów łączy jedno – poczucie dumy ze swojej Alma Mater.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/stowarzyszenie-absolwentow-uniwersytetu-przyrodniczego-we-wroclawiu-ma-20-lat-3638.html
Jedni o wybuchu wojny dowiedzieli się mediów, inni, jak prof. Niżański, odebrali wczesnym rankiem 24 lutego krótką wiadomość z Kijowa: „zaczęło się, módlcie się za nas”. Po pierwszym niedowierzaniu, ludzie ruszyli do działania. Telefony, mejle, pytania słane w jedną i drugą stronę – czego potrzebują Ukraińcy, co mogą im dać Polacy.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/razem-w-czasie-wojny--czyli-upwr-dla-ukrainy-3821.html
Pochodzi ze wsi Kobylany, rozsławionej w „Krzyżakach” Sienkiewicza. Chciał zostać lekarzem, twierdzi, że jego życiem rządzi przypadek, umie wyciągać wnioski z porażek, bywa impulsywny i ma opinię wizjonera. Roman Kołacz kończy drugą kadencję rektora Uniwersytetu Przyrodniczego.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/roman_kolacz_kazdy_ma_swoje_kamienie_milowe-713.html
Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/szybko--wydajnie--oszczednie-plazma-prawie-idealna-4278.html
Prorektor Anna Chełmońska-Soyta: – Polityka prorównościowa jest istotna nie tylko na uczelniach. Nierówności hamują rozwój społeczeństw, a więc i nauki, i gospodarki. Dlatego na UPWr powstała Komisja ds. przeciwdziałania dyskryminacji.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/rownosc_na_upwr_czas_na_dobre_praktyki-59.html
Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof_wiatkowski_czas_zaczac_dbac_o_wode-130.html
Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/pierwsze_certyfikaty_zielonej_doliny-320.html
Czy powietrze w Polsce naprawdę jest coraz gorsze? Jakie metody sprawdzają się najlepiej w modelowaniu zanieczyszczeń atmosferycznych? Czy można stworzyć lepsze systemy wczesnego ostrzegania?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/matematyka-ostrzega-przed-smogiem-4030.html
Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/komorki-do-zadan-specjalnych-4074.html
Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-sokol-letowska--rosliny-sa-nieprzewidywalne-4317.html
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/stowarzyszenie-absolwentow-uniwersytetu-przyrodniczego-we-wroclawiu-ma-20-lat-3638.html
Jedni o wybuchu wojny dowiedzieli się mediów, inni, jak prof. Niżański, odebrali wczesnym rankiem 24 lutego krótką wiadomość z Kijowa: „zaczęło się, módlcie się za nas”. Po pierwszym niedowierzaniu, ludzie ruszyli do działania. Telefony, mejle, pytania słane w jedną i drugą stronę – czego potrzebują Ukraińcy, co mogą im dać Polacy.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/razem-w-czasie-wojny--czyli-upwr-dla-ukrainy-3821.html
Pochodzi ze wsi Kobylany, rozsławionej w „Krzyżakach” Sienkiewicza. Chciał zostać lekarzem, twierdzi, że jego życiem rządzi przypadek, umie wyciągać wnioski z porażek, bywa impulsywny i ma opinię wizjonera. Roman Kołacz kończy drugą kadencję rektora Uniwersytetu Przyrodniczego.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/roman_kolacz_kazdy_ma_swoje_kamienie_milowe-713.html
Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/szybko--wydajnie--oszczednie-plazma-prawie-idealna-4278.html
Prorektor Anna Chełmońska-Soyta: – Polityka prorównościowa jest istotna nie tylko na uczelniach. Nierówności hamują rozwój społeczeństw, a więc i nauki, i gospodarki. Dlatego na UPWr powstała Komisja ds. przeciwdziałania dyskryminacji.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/rownosc_na_upwr_czas_na_dobre_praktyki-59.html
Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof_wiatkowski_czas_zaczac_dbac_o_wode-130.html
Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/pierwsze_certyfikaty_zielonej_doliny-320.html
Czy powietrze w Polsce naprawdę jest coraz gorsze? Jakie metody sprawdzają się najlepiej w modelowaniu zanieczyszczeń atmosferycznych? Czy można stworzyć lepsze systemy wczesnego ostrzegania?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/matematyka-ostrzega-przed-smogiem-4030.html
Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/komorki-do-zadan-specjalnych-4074.html
Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-sokol-letowska--rosliny-sa-nieprzewidywalne-4317.html
Rezultaty: 1301 - 1310 z 133 podstron