eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Naukowcy UPWr w rankingu najczęściej cytowanych na świecie

Po raz kolejny opublikowano listę najlepszych naukowców pod względem cytowalności ich publikacji. Wśród niemal 190 tys. najbardziej wpływowych naukowców na świecie znalazło się aż siedmioro związanych z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu.

Metodologia rankingu

Według autorów rankingu stosowanie wskaźników cytowalności jest obecnie powszechne, ale nie pozbawione trudności. Zjawiska takie, jak autocytowania lub tzw. citation farms (niewielkie grupy autorów masowo cytujących nawzajem swoje prace) powodują, że wskaźniki te, często interpretowane jako miara wpływu lub doskonałości naukowca, są zafałszowane i pozbawione sensu. Założenia metodologii rankingu mają wykluczać tego typu zależności i w rzetelny sposób przedstawiać wskaźniki.

W ramach klasyfikacji tworzone są dwa zestawienia. Pierwsze obejmuje całościowy dorobek naukowca, drugie uwzględnia statystyki za dany rok. Pod uwagę brane są m.in. liczba cytowań, indeks Hirscha, współautorstwo, stosunek liczby cytowań do opublikowanych artykułów. Do ostatecznych zestawień trafia 2 proc. najlepszych naukowców z całego świata.

Naukowcy UPWr w rankingu 

W rankingu opublikowanym w 2021 roku znalazło się niemal 190 tysięcy nazwisk, w tym prawie 1000 afiliowanych do polskich instytucji. W 2 proc. najlepszych na świecie nie zabrakło także trzech przedstawicieli Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Spośród naukowców UPWr najwyżej w rankingu znalazł się prof. Jan Oszmiański z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, który m.in.odkrył lecznicze właściwości aronii oraz znalazł sposób na zniwelowanie jej cierpkiego smaku.

oszmianski.jpg
prof. Jan Oszmiański z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych
fot. Tomasz Lewandowski

Drugie miejsce na naszej uczelni zajęła prof. Aneta Wojdyło z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych, liderka Wiodącego Zespołu Badawczego Plants4FOOD - Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego, prorektorka ds.nauki. W swoich projektach naukowczyni zajmuje się technikami przetwarzania warzyw i owoców.

wojdylo.jpg
prof. Aneta Wojdyło z Katedry Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych
fot. Grymuza

Na trzeciej pozycji uplasował się prof. Adam Figiel z Instytutu Inżynierii Rolniczej, członek Wiodącego Zespołu Badawczego Plants4FOOD - Żywność funkcjonalna pochodzenia roślinnego. Naukowiec zajmuje się badaniami procesów suszarniczych z wykorzystaniem innowacyjnych metod w aspekcie jakości produktu i energochłonności.

figiel.jpg
prof. Adam Figiel z Instytutu Inżynierii Rolniczej
fot. Tomasz Lewandowski

Najczęściej cytowani w 2020 roku

Oprócz zestawienia oceniającego cały dorobek, przygotowano także osobny ranking cytowalności za poprzedni rok. Wśród 2 proc. najbardziej cytowanych naukowców w 2020 roku znalazło się siedmiu przedstawicieli naszej uczelni:

Na obu listach na wysokich pozycjach znalazł się także prof. Jan van Hoof, afiliowany do Uniwersytetu Nauk Stosowancyh w Hadze oraz Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Zestawienie TOP 2 proc. przygotowane przez Uniwersytet Stanforda, wydawnictwo Elsevier i firmę SciTech Strategies. Szczegółowe listy oraz metodologia rankingu dostępne są na stronie internetowej.

mmj

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg