wybierz kategorie wiadomości
XX edycja Dnia Aktywności Studenckiej na UPWr
13.01.2022
Już jutro zaczyna się XX edycja Dnia Aktywności Studenckiej. Ze względu na ogromną liczbę zgłoszeń wydarzenie będzie trwało do środy 19.01. Udział weźmie aż 35 studenckich kół naukowych, więc będzie ciekawie!
Adam Nowak z Raz Dwa Trzy: – Życie jest dobre, tylko czasem nie wiemy, co z nim zrobić
13.01.2022
Adam Nowak, lider zespołu Raz Dwa Trzy, gwiazdy 13. Koncertu Noworocznego na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu o tym, po co nam dziecięca wrażliwość, o tym, jak piosenką kierować na dobro i o tym, by nie bać się prosić o pomoc.
Chcemy pomóc rodzicom hospicyjnych dzieci
12.01.2022
Przed nami 13. edycja Koncertu Noworocznego UPWr. W tym roku cały dochód przeznaczymy na dokończenie budowy Domu Opieki Wyręczającej. – Rodzice praktycznie przykuci do łóżka swojego dziecka przez 24 godziny na dobę, potrzebują wytchnienia, odpoczynku, czasu na załatwienie codziennych spraw – tłumaczy Beata Hernik-Janiszewska, prezes Fundacji Wrocławskie Hospicjum dla Dzieci.
Obrazy, rzeźby, książki – dary na aukcję
11.01.2022
Dary od prezydenta Polski Andrzeja Dudy, premiera Mateusza Morawieckiego, rektora Uniwersytetu Przyrodniczego prof. Jarosława Bosego czy metropolity wrocławskiego arcybiskupa Józefa Kupnego to tylko część „zdobyczy”, które można wylicytować podczas aukcji towarzyszącej Koncertowi Noworocznemu, który odbędzie się w piątek, 14 stycznia w Auli im. Jana Pawła II Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Dochód trafi do Wrocławskiego Hospicjum dla Dzieci.
Prof. Marycz: – To krok do powstania szczepionki przeciwko osteoporozie
10.01.2022
Prof. Krzysztof Marycz: – Ta technologia może zrewolucjonizować nasze podejście do leczenia osteoporozy. Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wraz z zespołem, wykorzystując technologię mRNA, zamierza odwrócić proces resorpcji kości. Jego projekt zdobył najwyższe finansowanie w konkursie Tango 5 Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Z dwunastu zgłoszonych do oceny, wybrano zaledwie cztery.
Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr
05.01.2022
Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.
Organizacja zajęć do końca semestru
04.01.2022
Od 10 stycznia do 4 lutego 2022 r., tj. do końca semestru zimowego w trybie zdalnym odbywać się będą wykłady i zajęcia ogólnouczelniane. O przedmiotach kierunkowych zdecydują dziekani.
- Poprzednia
- 1
- 8
- 9
- 10