wybierz kategorie wiadomości
Krzysztof Kotlarz – doktorat na finiszu
05.06.2024
Krzysztof Kotlarz jest na czwartym roku Szkoły Doktorskiej, którą rozpoczął po licencjacie. Przygotowuje się do obrony rozprawy doktorskiej napisanej pod kierunkiem prof. Joanny Szydy z Katedry Genetyki.
Kompost – mikroświat fascynujący i przydatny
04.06.2024
Wrocławscy naukowcy udowodnili, że z pryzmy kompostowej można otrzymać nie tylko doskonały nawóz, ale także tlenek węgla niezbędny w wielu dziedzinach przemysłu. Zidentyfikowali bakterie, które produkują ten cenny gaz i jednocześnie przetwarzają bioodpady, których wytwarzamy coraz więcej.
Dr Neuvéglise: – Drożdże to fascynujący model badawczy
24.05.2024
Dr Cécile Neuvéglise z Francuskiego Narodowego Instytutu Rolnictwa, Żywności i Środowiska (INRAE), doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu o możliwościach drożdży i ich tajemnicach, o bioinformatyce w biotechnologii i przyszłości francuskich winnic.
Mamy dwóch laureatów stypendium START
17.05.2024
Stypendium START przyznawane jest przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej wybitnym młodym naukowcom za ich innowacyjne prace badawcze. Wśród tegorocznych laureatów znajdują się dr Paweł Tomczyk oraz dr Igor Turkiewicz z UPWr.
Dobry promotor? Wszechstronny i elastyczny
14.05.2024
Promotorka Szkoły Doktorskiej UPWr prof. Agnieszka Partyka mówi o różnorodności wyzwań, z jakimi stykają się promotorzy, a także o tym, że współpraca odgrywa kluczową rolę w kierowaniu, inspirowaniu i wspieraniu doktorantów w drodze do osiągnięcia celów naukowych.
Uczelnia, biznes, konsumenci
14.05.2024
O Regionalnym Centrum Innowacyjnych Technologii Produkcji, Przetwórstwa i Bezpieczeństwa Żywności (CIT), wyzwaniach jakie przed nim stoją, ale też roli we wzmacnianiu współpracy UPWr z otoczeniem biznesowym rozmawiamy z dr Dominiką Sokulską, dyrektorką centrum.
Zmarła prof. dr hab. inż. Zofia Więckowicz
06.05.2024
Ceniony specjalista, silna osobowość – profesor dr hab. inż. Zofia Więckowicz, wybitna naukowiec i lubiana pedagog odeszła od nas 30 kwietnia 2024 roku. Będziemy ją pamiętali jako osobę podejmującą najtrudniejsze wyzwania, otwartą na problemy innych i zawsze służącą dobrą radą.
Eksperci UPWr: przymrozki niebezpieczne dla sadów, winnic i ogrodów
25.04.2024
Kilka ostatnich mroźnych nocy może mieć katastrofalne skutki dla sadowników i właścicieli winnic. W wielu ogrodach nie będzie w tym roku jabłek, śliwek, orzechów. Zmarzły młode ziemniaki, ale też liczne kwiaty i krzewy np. magnolie, winobluszcze, winniki. Jak jednak przestrzega prof. Przemysław Bąbelewski z Katedry Ogrodnictwa UPWr nie należy niczego wycinać, a obserwować i liczyć, że nie wszystko stracone.
3xB, czyli aktywne opakowania do żywności: bezpieczne, biodegradowalne, bakteriobójcze
24.04.2024
Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.
Park wokół Zamku Książ pod lupą naukowców
23.04.2024
Nieznane dokumenty, odkrycia przyrodnicze, konkretne plany na przyszłość, a przede wszystkim modelowa współpraca. Naukowcy UPWr oraz Uniwersytetu Technicznego w Dreźnie wspólnie z interesariuszami i ekspertami zewnętrznymi wypracowali zintegrowaną koncepcję ochrony i zarządzania krajobrazem doliny Pełcznicy pod Zamkiem Książ w Wałbrzychu. Trwający ponad cztery lata projekt został sfinansowany ze środków Niemieckiej Federalnej Fundacji Środowisko.
Czujniki GNSS i drony pomogą w walce z ASF
16.04.2024
Naukowcy UPWr zbadają przemieszczanie się dzików, aby skuteczniej walczyć z ASF w Polsce. W badaniach wykorzystają czujniki, globalny system nawigacji satelitarnej oraz drony. Dziś walka z tą chorobą polega tylko na depopulacji dzików. Projekt UPWr i Stowarzyszenia Producentów Sektora Rolno-Spożywczego VERUS „Motoryka dzika euroazjatyckiego, jako geneza transmisji Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF)” ma to zmienić.
Uczciwość i rzetelność badawcza w erze AI – międzynarodowy projekt na UPWr
10.04.2024
Jak prowadzić badania w epoce AI? Jak uczyć uczciwości i rzetelności badawczej w praktyce? Naukowcy z UPWr na szkolenie siebie i innych naukowców z zagranicy otrzymali właśnie środki z Narodowej Agencji Programu Erasmus+ i Europejskiego Korpusu Solidarności w ramach Akcji 2, Partnerstwa na rzecz współpracy.
Prof. Sokół-Łętowska: – Rośliny są nieprzewidywalne
05.04.2024
Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.
Prof. Dyjakon: – Energetyka to jedno z wyzwań dla ludzkości
02.04.2024
Arkadiusz Dyjakon, nowo mianowany profesor, o ewolucji energetyki, jej przyszłości i bezpieczeństwie energetycznym, ale też o uporze, pasji do uczenia innych i miejscu, które otworzyło mu okno na świat.
Eksperci UPWr: jedzmy jaja, nie tylko w święta
27.03.2024
Prof. Mariusz Korczyński z Katedry Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa UPWr, o tym, dlaczego jaja powinny znaleźć się w naszym jadłospisie, które są zdrowsze: ekologiczne czy z chowu klatkowego, o czym świadczy kolor żółtka i skorupki oraz jak poznać, czy jajo jest świeże.
Będzie szczepionka przeciwnowotworowa?
21.03.2024
Najpierw była szczepionka mRNA przeciwko COVID-10. Potem Nagroda Nobla z dziedziny medycyny dla Katalin Karikó i Drew Weissmanowi za odkrycia, które stały się podstawą opracowania tych szczepionek. Teraz mówi się, że kolejnym krokiem są onkoszczepionki mRNA. Pierwsza przeciwko czerniakowi.
FOODCITYBOOST. Zbadamy rolnictwo miejskie
20.03.2024
Dr Marta Sylla z Instytutu Gospodarki Przestrzennej będzie kierować projektem FOODCITYBOOST z zakresu tzw. rolnictwa miejskiego. To europejskie przedsięwzięcie realizowane w ramach unijnego programu badań i i innowacji Horyzont Europa. Na UPWr prowadzić go będą badacze z IGP, Katedry Ogrodnictwa i Katedry Architektury Krajobrazu.
Centrum szkoleniowe chirurgii laparoskopowej
19.03.2024
Studenci weterynarii i lekarze zyskali aparaturę, dzięki której mogą uczyć się doskonalić umiejętności w chirurgii laparoskopowej. To 11 stanowisk zakupionych dla Katedry i Kliniki Chirurgii ze środków zewnętrznych. Docelowo w klinice ma powstać europejskie centrum szkoleniowe, drugie po Strasburgu we Francji i trzecie na świecie po amerykańskim w Kalifornii.
Lodowce pod obserwacją, czyli laserowy powrót do przeszłości
18.03.2024
Z Grenlandii co sekundę znika sześć tysięcy ton lodu. W coraz szybszym tempie ubywa go także na Antarktydzie. Naukowcom z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki udaje się, dzięki technikom satelitarnym, monitorować stan obszarów polarnych. Ich kondycja jest ściśle związana z zawirowaniami klimatycznymi, których doświadczamy coraz częściej.
BioExplor – innowacyjne rozwiązania dla medycyny i przemysłu
15.03.2024
Projekt BioExplor, pod kierownictwem profesora wizytującego dr. El-Sayed R. El-Sayed’a otwiera nowe perspektywy w badaniach nad mykobiomem flory leśnej. Prowadzone na UPWr badania w ramach wiodącego zespołu badawczego BioActiv WZB, którego liderem jest prof. Filip Boratyński, skupiają się na odkryciu potencjału endofitycznych grzybów – od opracowywania nowych antybiotyków, po produkcję naturalnych biopigmentów.
PRELUDIUM BIS 5 dla naukowczyń z UPWr
11.03.2024
Określenie roli fitoskładników jagód oraz liści i kwiatów sorbus w kształtowaniu m.in. potencjału prozdrowotnego i bioprzyswajalności w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych, to projekt UPWr, który otrzymał dofinansowanie w najnowszej edycji konkursu PRELUDIUM BIS 5 Narodowego Centrum Nauki. Kierownikiem projektu, realizowanego przez Monikę Siniawską ze Szkoły Doktorskiej UPWr, jest prof. Aneta Wojdyło.