wybierz kategorie wiadomości
Absolutorium Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu – relacja
18.11.2024
Absolwenci Wydziału Gospodarki Przestrzennej i Architektury Krajobrazu świętowali ukończenie studiów.
Cel 9: Stabilna infrastruktura, zrównoważone uprzemysłowienie i innowacyjność
12.11.2024
W 2015 roku na forum Organizacji Narodów Zjednoczonych reprezentanci 193 państw jednogłośnie przyjęli Agendę 2030 wyznaczająca cele, nazwane celami zrównoważonego rozwoju. 2030 rok oznaczał termin ich realizacji. Już wiadomo, że nierealny, nie zmienia to jednak faktu, że nawet jeśli uznamy je za rodzaj pozytywistycznej utopii, to jednak wiele z nich powoli udaje się realizować.
Prof. Michalska-Ciechanowska: – Lubię wyzwania
05.11.2024
Nowo powołana profesor Anna Michalska-Ciechanowska o tym, co ją kręci w nauce i dlaczego warto walczyć o stypendia, otwartość w zespole oraz odwagę mówienia o swoich badaniach.
Eksperci UPWr: Dynia – superfood na jesień. Dlaczego warto ją jeść i jak wykorzystać w kuchni?
31.10.2024
Dynia to nie tylko smak jesieni, ale również skarbnica wartości odżywczych, idealna dla osób w każdym wieku. Sprawdza się w dietach lekkostrawnych, a jej miąższ, pestki i olej dostarczają cennych składników, takich jak beta-karoten, luteina i witaminy. Dr Marzena Styczyńska z Katedry Żywienia Człowieka opowiada, jakie właściwości ma dynia, jakie rodzaje warto wybierać i podaje przepisy na dyniowe specjały, które wzbogacą codzienny jadłospis.
Powodzie w Polsce – jak uchronić się przed kolejną katastrofą?
28.10.2024
W pierwszym odcinku nowego sezonu podcastu dr Radosław Stodolak i prof. Tomasz Kowalczyk rozmawiają na temat wpływu zmian klimatycznych na występowanie powodzi, o błędach w zarządzaniu wodą oraz konieczności wprowadzenia działań zapobiegawczych.
Cała nadzieja w nanokompozytach
23.10.2024
Nanokompozyty mogą usunąć ponad 90 procent antybiotyków z zanieczyszczonej wody. To obiecująca metoda rozwiązania problemu, który narasta wraz ze wzrostem stosowania tych leków w medycynie i rolnictwie. Polska znajduje się w pierwszej szóstce krajów Europy o wysokim zużyciu antybiotyków.
Cel 8: dobra praca, równa płaca
14.10.2024
Ósmy Cel Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych wyznaczony do realizacji do 2030 roku dotyczy z jednej strony wzrostu gospodarczego – stabilnego i zrównoważonego, a z drugiej połączonego z tym wzrostem pełnego, produktywnego, a przede wszystkim godnego zatrudnienia dla wszystkich ludzi.
Prof. Bąbelewski: – Nie istniejemy bez roślin
09.10.2024
Nowo mianowany prof. Przemysław Bąbelewski o tym, dlaczego zakochał się we Wrocławiu i jego parkach, o znaczeniu drzew w mieście, o ogrodach, o tym, jakie arboretum jest jego zdaniem najpiękniejsze w Polsce i o tym, dlaczego z naszego krajobrazu zniknie brzoza.
Eksperci UPWr: po powodzi chrońmy glebę
07.10.2024
Prof. Agnieszka Medyńska-Juraszek o konsekwencji powodzi, czyli zanieczyszczeniu gleby osadami dennymi: czy to niebezpieczne dla ludzi, zwierząt i roślin, co może znajdować się w osadach dennych, dlaczego należy je badać i czy rekultywować glebę.
Prof. Stępień: – Chciałem zostać siatkarzem
30.09.2024
Nowo mianowany prof. Bogdan Stępień, dziekan Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego o miłości do siatkówki, czy nauczyciel jest jak trener i o tym, że pamiętając o prawach, zapominamy często o obowiązkach.
Prof. Korczyński: – Nauka to proces, który nie ma końca
30.09.2024
Nowo mianowany prof. Mariusz Korczyński o paszoznawstwie, żywieniu drobiu, o tym, czego nie ma w podręcznikach i czy naukowiec rozmawia z kurami.
Eksperci UPWr: oddajmy rzekom przestrzeń na rozlewanie się w trakcie powodzi
19.09.2024
Prof. Tomasz Kowalczyk z Katedry Kształtowania i Ochrony Środowiska UPWr o tym, jakie wnioski powinniśmy wyciągnąć z ostatnich, trudnych dni, o wycince lasów i przesiedleniach najbardziej narażonych na powodzie miejscowości, które mogą stać się koniecznością.
Escherichia coli – czasem przyjaciel, czasem wróg
17.09.2024
Choroby wywołane przez bakterie E. coli są powszechne wśród ptaków hodowlanych. To efekt intensywnych praktyk hodowlanych i wzrostu liczebności szczepów opornych na antybiotyki.
Eksperci UPWr: zbiorniki zredukują falę wezbraniową, ale rzeki i tak wyleją
16.09.2024
Prof. Mirosław Wiatkowski, kierownik Zakładu Hydrologii i Gospodarki Wodnej Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr, o tym jak walczyć z powodzią, o skuteczności zbiorników i polderów oraz planowaniu gospodarki wodnej.
Zjazd absolwentów melioracji wodnych z okazji 50-lecia ukończenia studiów
13.09.2024
Z okazji okrągłej rocznicy ukończenia studiów, na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu trwa zjazd absolwentów dawnego Wydziału Melioracji Wodnych. To wyjątkowa okazja dla uczestników do spotkania się w większym gronie, powspominania lat spędzonych na uczelni i zobaczenia, jak rozwinęła się ona od czasów ich studiów.
Cel 7: zrównoważona energia
09.09.2024
Na strategicznej liście celów zrównoważonego rozwoju – agendy Organizacji Narodów Zjednoczonych przyjętej w 2015 roku w Nowym Jorku – w punkcie siódmym zapisano zapewnienie wszystkim dostępu do źródeł stabilnej, zrównoważonej i nowoczesnej energii po przystępnej cenie.
Eksperci UPWr radzą, jak nakarmić ucznia
04.09.2024
Rok szkolny to nie tylko wyzwanie czysto edukacyjne, ale też dietetyczne. Dziecko musi mieć siłę i energię, by od wczesnych godzin porannych być skupionym i przyswajać dostarczane mu przez nauczycieli informacje.
Eksperci UPWr radzą: co pić w upały
09.08.2024
Przed nami kolejna fala upałów – dla organizmu człowieka taki stan to zazwyczaj temperatura powyżej 27 st. C. Powyżej tej temperatury proces termoregulacji, w tym potliwości jest przyśpieszony. Czy wystarczy wtedy pić zwykłą wodę, czy lepiej sięgać po reklamowane od jakiegoś czasu napoje izotoniczne?
Eksperci UPWr: intensywne, ale krótkotrwałe opady nie rozwiązują problemu suszy
07.08.2024
O nawalnych opadach deszczu, które przynoszą więcej strat niż zysków dla środowiska, retencjonowaniu wody i naszych nawykach, które wbrew pozorom mogą wiele zmienić, rozmawiamy z prof. Ewą Bursztą-Adamiak z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr.
Stojąc na straży bezpieczeństwa żywności
22.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu prof. Małgorzata Korzeniowska i prof. Dušan Mišić omawiają kluczowe aspekty bezpieczeństwa żywności. Mówią o zagrożeniach związanych z zanieczyszczeniem, historycznych i obecnych przepisach bezpieczeństwa oraz znaczeniu ciągłych badań dla zapewnienia jakości i bezpieczeństwa żywności w przyszłości.
Badanie potencjału grzybów w nauce i przemyśle
08.07.2024
W najnowszym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy Zielone Pojęcie" odkrywamy fascynujący świat grzybów z ekspertami: dr Ewą Szczepańską i dr El Sayedem Ali. Badacze opowiadają o swoich badaniach i pasji do odkrywania nowych gatunków grzybów i potencjalnych zastosowań tych odkryć w różnych gałęziach przemysłu.