wybierz kategorie wiadomości
![](/thumb/TGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MAS5cODkPAQsKGU5UCAMIKBNFHyUBTD1oP18BKgYGSEEYUBUhIAhPWEsiDVQEFlcqD1gNJQUXJUcyElh6GBFeCVERBxclCU9YS3BDHUQbGyMEFUBpFFVtG3dAFT8NPFgHFkhCZG4OAgwdNw5dChIIb1kVFC4TSixWIVUTNxoaE08WARoyKU9XQAo9UghWD0h-UxUH/gleba-glowna.jpg)
Od pola do laboratorium – Czy AI i zrównoważony rozwój to przyszłość rolnictwa?
04.03.2024
W ostatnim w tym sezonie odcinku podcastu, dr Wiesław Fiałkiewicz i Józef Puciłowski podzielili się swoimi doświadczeniami i poglądami na temat rolnictwa w obliczu współczesnych wyzwań, takich jak zmiany klimatu. Eksperci dyskutowali na temat związku nauki z praktyką rolniczą, podkreślając, jak innowacje mogą wspierać zrównoważony rozwój upraw.
![](/thumb/RGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGRi9nfF8xTRkpAEsLFlhhQVETJwEbdRUlXBUrBQJuBFgdBCYtMh0ORzUPVkRbWD0RWBAuB00QXjESTnpdQR1BWBMdL25XTxIFZ00TFhYdKDxeHmleCGMVNl8aLBoMXQ9RAFFybgMIFRomAEUDEBU_GhVWaRdQNVJ3ClY7EFAIU0xAQHhuEA/plasma_glowna_pl.png)
Szybko, wydajnie, oszczędnie – plazma prawie idealna
23.02.2024
Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody
![](/thumb/sGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGRi9nfF8xTRkqBVIHBA40QRtYLQ1VKhVvEgctGA9UTlMeHD8iDEMIGSJDHUQHCCIJUhk_O1ArFW8SQXpEQV0CWhVRcm4dAUBFZxFQARIlJAcVQHpIGyxYO0QGNwQPVBEWSFEmKRoeAQgxBFYJBQNvTxUJIh5cbQ13UwxrUVNJUQdCUTU/suple-glowna.jpg)
Suplementy diety – fakty i mity
19.02.2024
W najnowszym odcinku podcastu, ekspertki demaskują mity i omawiają fakty na temat suplementów diety, podkreślając znaczenie świadomego stosowania i konsultacji z ekspertami. Specjalistki wymieniają różnice między lekami a suplementami, poruszają temat regulacji prawnych, a nawet ziołolecznictwa i fitoterapii.
![](/thumb/gGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGRi9nfF8xTQEwA24RBRUpClATPwVVbRt3Vh00DUELQUMAHCwlCgQWCCk-AVVZED0EFVZpFEsgXTBTAAcBBxNZFkdRZG4BDAwOZ1sTFhtYYUFHGywBZiZTdwpFdEoAXg1AABwkIAgfQFNnD1QRBBksF1IdJBZAbRt3Qx0iDUELQVcKQHF8FV9RWWcc/wrodigital_03.jpg)
WRO4diglTal i UPWr dla cyfrowej Europy
13.02.2024
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu członkiem konsorcjum WRO4diglTal, które tworzy EDIH – European Digital Innovation Hub. Program opracowany przez Komisję Europejską do koordynacji i wspierania transformacji cyfrowych gospodarek ma podnieść poziom cyfryzacji w UE, a co za tym idzie – zwiększyć przewagę konkurencyjną firm i poprawić funkcjonowanie administracji publicznej.
![](/thumb/0GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGRi9nfF8xTQ43G0gLFhAhDBVWaQJQI1J3ClY_BAxGDVVcAyYrT0FAGTcOWwMUDhIKU1hxRgxtG3dcFTYPQQtBRB5RZG4dDAUMGghVRE1LYUFUFSUQSyBbOVUGelJBXwZDARApOAgKDRs8Qx1EBBM3BhVAaQdBfA5lSEZrWEFM/glowna.png)
CIT: uczelniane centrum postępu
06.02.2024
Centrum Innowacyjnych Technologii (CIT) to największa inwestycja na UPWr w ostatnich latach. Jej wartość to ponad 138 mln złotych, z czego 70 mln to dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Sama aparatura i wyposażenie budynków kosztowały 44,5 mln zł. To sześć ośrodków badawczo-rozwojowych, których działalność przybliżymy. Pierwszym będzie CIT na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej.
![](/thumb/uGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGRi9nfF9PTksjCF0DVUBvCEIIMkleI1giXhV2AhNWQRhQAzojBwgBHRoIVURNWHhBG1gnBVcoFW8SBDRKTxMTVRUWFyUJT1hYaUNSCRkOPwxbFi4WG3UVO1UDKwsCRQZTHQExbkFPEQA_BBNcVRk1UA5KM1YKfxUo/kury-glowna.jpg)
Hodowla drobiu – antybiotyki, bakteriofagi, dobrostan
05.02.2024
W najnowszym odcinku podcastu prof. Monika Michalczuk z Katedry Hodowli Zwierząt SGGW i dr Marta Kuźmińska-Bajor z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności UPWr omawiają wyzwania i innowacje w hodowli drobiu, w tym stosowanie antybiotyków, zastosowanie bakteriofagów i kwestie dobrostanu zwierząt. Dyskusja koncentruje się na dążeniu do odpowiedzialnej produkcji i konsumpcji, podkreślając rolę wiedzy i świadomych wyborów.
![](/thumb/TGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGRi9nfFxPTksjCF0DVUBvGV4fJwtXKhoxURcwEU5WD1sFHSliBx0FS2lDQRQYECgAQyUiABt1FWASWHoEAl8EFkhROCBPQUAZJAZUOR4eb1kGVmkHViFDJ18YNA0RE1kWHBY_Pw4MFgwiDkMfVVZvEF4ALkYDbVQtA01oEFECUxYP/zielone-dachy-glowna.jpg)
Zielone dachy, zielone ściany… Ekstrawagancja czy rewolucja?
22.01.2024
W tym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie” dr Marta Weber-Siwirska i Weronika Marcol omawiają korzyści płynące z wdrażania w miastach zrównoważonych rozwiązań, takich jak zielone dachy czy ściany. Rozmawiają na temat źródeł tej inicjatywy i różnorodnych projektów w Polsce i Europie, a także o tym, jaką funkcję zielone dachy pełnią w przestrzeni miejskiej.
![](/thumb/0GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGRi9nfFwxTQo_GEISFiUoDVIILA1YbRt3Vh00DUELQVIdByc7AgEWCCwKUDkQFiIUWRsUFFVhXSVXVnRKE0MMXhcQPBMECUBTZ1QTSlUWLA1QWHFGSSMVeRIEOQ8GbgpQUEl5YE8ODQcxE14KGx8_QQ1YJQFOPFQ0RBE_BxFIQRhQACE2CE9YSyYZAl9HAn9QB1g2/fotowoltaika_glowna_pl.jpg)
Czysta energia – kto jest dłużnikiem, a kto wierzycielem
17.01.2024
Mieszkańcy małych miast i wsi mogą odegrać kluczową rolę w transformacji energetycznej w Polsce. Właśnie te społeczności mają potencjał stworzenia lokalnych i niezależnych systemów, które gwarantują bezpieczeństwo energetyczne w całym kraju.
![](/thumb/aGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGRi9nfFwxTQwrBV4VHBU9QRtYLQ1VKhVvEhE2DAxCCFsCLC8gAhoMCGsRXwFVVm8TRRUhAVo7aDxUVmJKVhNPFh4SJitPV0AZKUMdRAcbKgZoEy9GA34bd1MbNhwRXg9YFwFqdk8DBx42AlASEh0iEU5YZ0ZKJk0wEk56CxsCWgQKQXt8TxA/endoskop_glowna.png)
Kolejny symulator na weterynarii. „Kształcimy ponad europejski standard”
08.01.2024
Studenci Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UPWr, jako jedyni w Europie, uczą się na nowoczesnych symulatorach endoskopowych. Dzięki temu mają możliwość przeprowadzić symulowany proces np. gastroskopii i bronchoskopii, a po zakończeniu, szczegółowo przeanalizować jego przebieg. W grudniu na UPWr trafił trzeci taki symulator.
![](/thumb/6GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGRi9nfFxPTksjCF0DVUBvBFsVPApYYkQwXgc3GhpSGVoXXSI8Ck9OSzUTXgwSGTk8Xh5pXht6FXkSGDkGBBNZFgIfamBPHQMOID5YAlVAfE8VGSQKTT1YOVwRKkpZEw1RBQArLRkIBQY3GBNKVQkkGVJYcUZaNwRsAAxqW1MTHg/glowna-sensoryczne.jpg)
Analiza sensoryczna w nauce o żywności: gdzie smak spotyka innowacje
08.01.2024
W kolejnym anglojęzycznym odcinku podcastu „Mamy zielone pojęcie" prof. Edgar Chambers IV i prof. Agnieszka Kita omawiają analizę sensoryczną żywności. Zagłębiają się w jej rolę w rozwoju produktów i preferencjach konsumentów, podkreślając wkład projektu SEASONED w rozwój nauki o żywności.
![](/thumb/PGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGRi9nfFwxTRM3DkYIGA0sGVgUMjtLIE0iXx56REFXClgXUXJuCgENHisAblVZED0EFVZpFEsgXTBTAAcBBxNZFkdRZG4BDAwOZ1sTFhtYYUFHGywBZiZTdwpFdEoAXg1AABwkIAgfQFNnD1QRBBksF1IdJBZAbRt3Qx0iDUELQVcKQHF8FV9RWWcc/glowna_3.jpg)
EU GREEN – to już rok!
04.01.2024
Współpraca 9 uniwersytetów z 9 krajów w czasie ostatnich 12 miesięcy była niejednokrotnie starciem kultur i mentalności, ale też jedyną w swoim rodzaju okazją do czerpania z poszczególnych, często bardzo różnorodnych doświadczeń i rozwiązań.
![](/thumb/oGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTQI3AEYFDQMmPFsfKQFSbRt3Vh00DUELQVgTEScgDBkNGywUXEgdCipBG1g7FlYlUjZEKzEMQQtBAVBfaiAMAwVLf0NBClVWbxNWHS47UCsVbwFYegsMXxdGHR8kKR9PWEsrBEYVFBs5BlAVOR0bYxUmWQ49SlkTAExBSng0X15SSzg/labolatorium.jpg)
Mamy LIDERA! Naukowczyni UPWr z szansą na podbicie rynku kosmetycznego
27.12.2023
Projekt dr Agnieszki Krawczyk-Łebek z Katedry Chemii Żywności i Biokatalizy otrzyma finansowanie w XIV edycji programu „Lider” Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Naukowczyni UPWr chce opracować metodę otrzymywania wielofunkcyjnej substancji konserwującej dla przemysłu kosmetycznego - alternatywy dla m.in. nieakceptowanych przez konsumentów sztucznych konserwantów.
![](/thumb/VGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRoyCFQSFiUvAlUfJwFOPFw8Elh6DgpdBhZIUTglCB4HAhoSSAoAHz4XUghlDkkoFXkSBCoHCVQAQC0aLG5XT1dLaUNdBxkdb1kVCidGFW1HNFcRBwEHE1kFXlErIwMZEAYpDVQUVUBvDVINOAdYO1IyXwYhSk8TEF0IFmp2Tw4aWnxRSVRESm8e/piesek_sylwester.jpg)
Eksperci UPWr: jak pomóc zwierzętom przetrwać sylwestrową noc
21.12.2023
Odpalanie petard, których od lat jedną z największych ofiar są zwierzęta – głównie psy, rozpoczyna się już w okolicach świąt i trwa do Nowego Roku. Mimo licznych apeli moda na fajerwerki nie przemija. Dr Anna Budny-Walczak z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt UPWr tłumaczy, dlaczego psy i koty tak bardzo boją się huku wystrzałów i podpowiada, jak pomóc zwierzętom przetrwać ten trudny dla nich czas.
![](/thumb/0GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRoyCFQSFiUvAlUfJwFOPFw8Elh6DgpdBhZIUTItBhgSEGsLQQFVVm8TRRUhAVo7aDxUVmJKVhNPFh4SJitPV0AZKUMdRAcbKgZoEy9GA34bd1MbNhwRXg9YFwFqdk8DBx42AlASEh0iEU5YZ0ZKJk0wEk56CxsCWgQKQXt8TxA/zakupy.jpg)
Eksperci UPWr: nie kupujmy za dużo, nie marnujmy żywności!
20.12.2023
Na świecie marnuje się rocznie ponad 1,3 mld ton żywności – co zaspokoiłoby potrzeby żywieniowe takiego kraju jak Polska na 60 lat. To druzgocące liczby. A zbliżają się święta, nasze zakupowe kosze będą jeszcze pełniejsze. Dr Marzena Styczyńska, kierownik Katedry Żywienia Człowieka UPWr podpowiada m.in. jak planować i robić zakupy, by potem część z nich nie wylądowała w koszu.
![](/thumb/TGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRoyCFQSFiUvAlUfJwFOPFw8Elh6DgpdBhZIUTg5HhdMAzUGE0pVCj8MXR8oEGYmU3cKVm1KTxMPVRwUanZPHQ5LaUNBBxAfEgpTWHFVFW1UOl4AKgcPXQZGUElqIggaEQokFVQBGAg0QRtYOA1DKhVvEhcgW1oBGwZBQ2ox/pusz.jpg)
Eksperci UPWr: na święta polecam borowiki, podgrzybki, ale też shiitake
19.12.2023
Jakie grzyby powinny znaleźć się na świątecznym stole? Suszone, marynowane, czy świeże? Z czym je łączyć, by były jeszcze zdrowsze i łatwiej strawne? M.in. na te pytania odpowiada dr Cecylia Uklańska-Pusz z Zakładu Uprawy Warzyw, Grzybów i Roślin Zielarskich UPWr.
![](/thumb/HGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRoyCFQSFiUvAlUfJwFOPFw8Elh6DgpdBhZIUSMtHx1PGigASwkZA2AOVh0vHRQoUiZDGD0aTkEMThwSImEdHxgMNQhCSxQfIwpYFC4OFCpcJkARKhwIWDxXHR08KQMZTB4gA0FEW1g9EVgQLgdNEF4xEk56XUEdQVgTHS9uV08SBWdNExYWHSg8Xh5pXghjFTZfGiwaDF0PUQBRcm4DCBUaJgBFAxAVPxoVVmkXUDVSdwpWOxBQCFNMQEB4bhA/karp-smazony-magdy-gessler-poznaj-przepis-cenionej-ekspertki_content.webp)
Eksperci UPWr: jak kupować ryby odpowiedzialnie, a jeśli nie karp, to...?
18.12.2023
Ryby głosu nie mają, ale wielkością, kształtem, barwą, rodzajem łuski i pochodzeniem mówią nam, że różnią się między sobą i to znacznie – twierdzi prof. Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności UPWr i odpowiada na nurtujące nas przed świętami pytania: jeśli nie karp, to co, które ryby są najzdrowsze, jak rozpoznać czy ryba jest świeża, usunąć jej charakterystyczny zapach i kupować odpowiedzialnie?
![](/thumb/6GBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTRoyCFQSFiUvAlUfJwFOPFw8Elh6DgpdBhZIUSotDwgODDISWg9ZED0EFVZpFEsgXTBTAAcBBxNZFkdRZG4BDAwOZ1sTFhtYYUFHGywBZiZTdwpFdEoAXg1AABwkIAgfQFNnD1QRBBksF1IdJBZAbRt3Qx0iDUELQVcKQHF8FV9RWWcc/babelewski.jpg)
Eksperci UPWr: jeśli choinka to jaka: żywa czy sztuczna?
15.12.2023
Świerk, sosna, jodła, a może daglezja? Żywa czy sztuczna? Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii oraz wybrać taką, którą potem możemy wsadzić do ogrodu? Na pytania odpowiada prof. Przemysław Bąbelewski z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
![](/thumb/TGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTQQpBFoJVVZvBV4WLkYDbUQvXxgsERBYCGsBFjojGgwQBywAHwwHHW9PFQo5C1MqVCFvHTxKWRNWFl5RJC0DCkBTZxFdRFtYPQJQHxQNXW0NZBxWOwcNRRFbHh8tPk9XQAcgFkIFFg4oBFgIMkYVbUQ8ShF6UkFSGwdLQzB-Xl1AFA/szoltysik_serowarnia.jpg)
Współpraca UPWr i sektora mleczarskiego: „Chcemy skupić się na białkach”
13.12.2023
Badania naukowe wspierające sektor mleczarski w zakresie innowacyjnej i bezpiecznej produkcji – to główne założenia programu „Nauka dla przetwórstwa rolno-spożywczego”. W projekcie uczestniczy osiem spółdzielni mleczarskich i sześć uczelni, w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.
![](/thumb/YGBUJIA1JEEcnWQIxBAZWBkdQSS4tAR4HRWcRUBIfWHdBURMnAUoTGCBAGDcJB21MaxUfJy4MAT5GNRRTCh4ZEUxWET8RWCNZOkMXMTRMA1MGQS9nfV8xTQgnEl4KAg4iEV4PJjtOP0N3HFY-AQ9UQQ5QGiUrMl9bWXVPWxYQWGFBRwgkDlwsQwpZEHpSQQRBGFAfKSIKT1hLNQ0TSlUKLARSJSIAG3UGeRIXNwYXQwxYHhY6bldPDAwyElIHAx8qDEUDaUgbPF4vVVZiSgBJUA1CC3p_XU8f/img_2900.jpg)
Absolutorium Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego – relacja
11.12.2023
Absolwenci Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu uroczyście świętowali odebranie dyplomów.