wyszukiwanie zaawansowane
Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/szybko--wydajnie--oszczednie-plazma-prawie-idealna-4278.html
Prorektor Anna Chełmońska-Soyta: – Polityka prorównościowa jest istotna nie tylko na uczelniach. Nierówności hamują rozwój społeczeństw, a więc i nauki, i gospodarki. Dlatego na UPWr powstała Komisja ds. przeciwdziałania dyskryminacji.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/rownosc_na_upwr_czas_na_dobre_praktyki-59.html
Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof_wiatkowski_czas_zaczac_dbac_o_wode-130.html
Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/pierwsze_certyfikaty_zielonej_doliny-320.html
Czy powietrze w Polsce naprawdę jest coraz gorsze? Jakie metody sprawdzają się najlepiej w modelowaniu zanieczyszczeń atmosferycznych? Czy można stworzyć lepsze systemy wczesnego ostrzegania?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/matematyka-ostrzega-przed-smogiem-4030.html
Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/komorki-do-zadan-specjalnych-4074.html
Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-sokol-letowska--rosliny-sa-nieprzewidywalne-4317.html
Jubileusz 70-lecia: prof. Jerzy Sobota o tym, czego szuka na dnie oceanu, dlaczego nie został geografem, choć z geografią mu po drodze i co łączy Norwida z hydromechaniką.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/kiedys_trzeba_bylo_byc_dobrym_ze_wszystkiego-766.html
Prof. Andrzej Górski z Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN i przewodniczący Komisji ds. Etyki w Nauce o tym, dlaczego polskie uczelnie powinny wprowadzić regulaminy dotyczące kwestii etycznych.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof_gorski_bez_etyki_ani_rusz-180.html
Nowo powołany prof. Wiesław Szulczewski z Katedry Matematyki o tym, co łączy matematyków z przyrodnikami, do czego wykorzystuje się metody modelowania matematycznego, dlaczego matematyka jest ważna również dla humanistów i o... Giełdzie Papierów Wartościowych.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-szulczewski--matematyka-jest-uniwersalna-3448.html
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/szybko--wydajnie--oszczednie-plazma-prawie-idealna-4278.html
Prorektor Anna Chełmońska-Soyta: – Polityka prorównościowa jest istotna nie tylko na uczelniach. Nierówności hamują rozwój społeczeństw, a więc i nauki, i gospodarki. Dlatego na UPWr powstała Komisja ds. przeciwdziałania dyskryminacji.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/rownosc_na_upwr_czas_na_dobre_praktyki-59.html
Prof. Mirosław Wiatkowski, dyrektor Instytutu Inżynierii Środowiska o suszy i wodzie, o tym, jak nauka może pomóc decydentom i co może zrobić każdy z nas, by chronić zasoby wodne.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof_wiatkowski_czas_zaczac_dbac_o_wode-130.html
Sery, mąka, masło, sok, kwas chlebowy czy pierogi – pierwsze wyróżnione znakiem „Zielonej Doliny Żywności i Zdrowia” produkty są świetnie znane Dolnoślązakom.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/pierwsze_certyfikaty_zielonej_doliny-320.html
Czy powietrze w Polsce naprawdę jest coraz gorsze? Jakie metody sprawdzają się najlepiej w modelowaniu zanieczyszczeń atmosferycznych? Czy można stworzyć lepsze systemy wczesnego ostrzegania?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/matematyka-ostrzega-przed-smogiem-4030.html
Komórki macierzyste zwierząt to wyjątkowo cenny materiał. Naukowcy sprawdzili, że pobrane z pępowiny kotów mają różne właściwości. Można je wykorzystać w medycynie regeneracyjnej i do wspomagania rozrodu. Budzą nadzieje, ale i dylematy – gdzie są granice ingerencji genetycznej u zwierząt?
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/komorki-do-zadan-specjalnych-4074.html
Nowo powołana profesor Anna Sokół-Łętowska o tym, co może technolog żywności, o polskich superowocach, nieprzewidywalności ziół i o tym, jakie znaczenie w odkryciach ma przypadek.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-sokol-letowska--rosliny-sa-nieprzewidywalne-4317.html
Jubileusz 70-lecia: prof. Jerzy Sobota o tym, czego szuka na dnie oceanu, dlaczego nie został geografem, choć z geografią mu po drodze i co łączy Norwida z hydromechaniką.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/kiedys_trzeba_bylo_byc_dobrym_ze_wszystkiego-766.html
Prof. Andrzej Górski z Instytutu Immunologii i Terapii Doświadczalnej PAN i przewodniczący Komisji ds. Etyki w Nauce o tym, dlaczego polskie uczelnie powinny wprowadzić regulaminy dotyczące kwestii etycznych.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof_gorski_bez_etyki_ani_rusz-180.html
Nowo powołany prof. Wiesław Szulczewski z Katedry Matematyki o tym, co łączy matematyków z przyrodnikami, do czego wykorzystuje się metody modelowania matematycznego, dlaczego matematyka jest ważna również dla humanistów i o... Giełdzie Papierów Wartościowych.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/prof-szulczewski--matematyka-jest-uniwersalna-3448.html
Rezultaty: 1321 - 1330 z 135 podstron