Przewodnik po kołach naukowych WBiNoŻ
Studenckie koła naukowe – dla ambitnych, pomysłowych i głodnych wiedzy, którym same studia nie wystarczą.
- Dla zainteresowanych chemią – SKN OrgChem
- Dla zainteresowanych biotechnologią – SKN Biotechnologów
- Dla zainteresowanych technologią produkcji żywności – SKN Q Jakości Żywności
- Dla zainteresowanych projektowaniem funkcjonalnej żywności roślinnej – SKN Fructus
- Dla zainteresowanych żywieniem – SKN Żywienie Człowieka
- Dla zainteresowanych odkrywaniem niekonwencjonalnych sposobów przygotowania posiłków – SKN Kuchni Molekularnej
- Dla zainteresowanych dietetyką i produkcją żywności – SKN Dietetyków i Technologów Gastronomii „Zmiksowani”
Studenckie koła naukowe działają na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu na każdym wydziale. Na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności studenci mogą rozwijać swoje zainteresowania związane m.in. z żywnością, chemią i pracą laboratoryjną. Oprócz zdobywania wiedzy i rozwijania pasji, koła naukowe umożliwiają też studentom rozwój kompetencji miękkich, takich jak autoprezentacja, doskonalenie umiejętności praktycznych, a także stwarzają liczne okazje do integracji dzięki organizowanym wyjazdom, imprezom i wydarzeniom.
SKN OrgChem
– Nasze koło zrzesza nie tylko pasjonatów chemii – oprócz zdobywania wiedzy, pracy w laboratorium i działania w przestrzeni publicznej stawiamy też na rozwój kompetencji miękkich, pracujemy nad jakością naszych autoprezentacji i jesteśmy otwarci na nowe wyzwania. Tworzymy środowisko, w którym nie boimy się popełniać błędów, bo wiemy, że ci, którzy nigdy się nie mylą, tak naprawdę stoją w miejscu – mówi o swoim kole jego przewodnicząca Patrycja Ziuzia.
Przykładami działań w przestrzeni publicznej, w które zaangażowani są członkowie koła, jest cykl spotkań „Journal Club”, podczas których omawiane są wybrane przez prelegentów artykuły naukowe oraz cykl spotkań „Kwadrans z naukowcem”, systematycznie organizowany na platformie Google Meet jako spotkania otwarte.
W ramach działalności naukowej członkowie SKN OrgChem realizują także badania własne pod okiem tutorów. – Dzięki temu mamy szansę uczestniczyć w konferencjach naukowych i prezentować wyniki prowadzonych eksperymentów. Dodatkowo realizujemy badania naukowe w Katedrze Chemii Żywności i Biokatalizy UPWr – podkreśla przewodnicząca.
SKN Biotechnologów
Studenckie Koło Naukowe Biotechnologów umożliwia studentom zagłębienie się w świat mikroorganizmów. – Dzięki pracy w laboratorium poszerzamy swoją wiedzę i umiejętności praktyczne, które przydadzą nam się w przyszłej pracy. Organizując zajęcia dla dzieci i młodzieży staramy się też zachęcać przyszłe pokolenia do zainteresowania się biotechnologią – mówi przewodnicząca Marta Cwynar, podkreślając, że SKN Biotechnologów to o wiele więcej niż praca w laboratorium, to też wspólnie spędzany czas i dużo śmiechu.
Jednym z najciekawszych projektów SKN Biotechnologów jest projekt dotyczący poszukiwania nowych ekstremozymów, finansowany przez Ministra Edukacji i Nauki, w ramach programu „Studenckie koła naukowe tworzą innowacje”. Opierał się na zagospodarowaniu odpadów przemysłu spożywczego do biosyntezy enzymów o konkretnych właściwościach. W projekcie wykorzystywali mikroorganizmy pochodzące z fiordów norweskich.
SKN Q Jakości Żywności
Studenckie Koło Naukowe Q Jakości Żywności działa od maja 2013 r. Powstało z połączenia SKN Sensoryk, SKN Systemów Zarządzania Jakością oraz SKN Technologii Drobiu i Jaj. Jego członkowie zajmują się udoskonalaniem wiedzy z zakresu technologii produkcji żywności i pogłębianiem wiedzy teoretycznej i praktycznej w zakresie zarządzania i analizy jakości. Do ich najciekawszych projektów należy organizowanie szkoleń dotyczących m.in. bezpieczeństwa żywności z firmą szkoleniową LUQAM, badania ankietowe na temat warzyw i owoców w diecie czy ocena jakości rynkowych tłuszczów jadalnych, którą zaprezentowali na konferencji naukowej. W zeszłym roku oprócz badań ankietowych, udało im się przeprowadzić też badania laboratoryjne np. dotyczące spiruliny użytej do poprawy wartości odżywczych produktów mięsnych, czy zoptymalizowania procesów technologicznych przy produkcji babeczek bezglutenowych.
Członkowie koła są też zaangażowani w promocję uczelni oraz promowanie wiedzy z zakresu jakości żywności wśród dzieci i młodzieży podczas różnych spotkań, warsztatów i zajęć. – A w wolnych chwilah integrujemy się na wyjazdach, szkoleniach i rajdach. Lubimy spędzać ze sobą czas – mówi przewodnicząca koła Justyna Janiszewska.
SKN Fructus
Członkowie SKN Fructus zajmują się projektowaniem funkcjonalnej żywności pochodzenia roślinnego i prowadzeniem badań dotyczących właściwości prozdrowotnych owoców i warzyw oraz ich przetworów. Opracowali już m.in. innowacyjny, naturalny, prozdrowotny baton owocowo-warzywny, który został nagrodzony podczas konferencji naukowej.
Jak podkreśla Monika Siniawska, przewodnicząca SKN Fructus, dołączenie do koła naukowego to świetna okazja dla ambitnych studentów, chcących poszerzać wiedzę, zdobywać nowe doświadczenia i rozwijać swoje umiejętności. – W naszym kole cenimy sobie dobrą organizację pracy i kameralną atmosferę. Jesteśmy małym kołem, dzięki czemu stanowimy bardzo zgrany i dobrze działający zespół. Zawsze panuje u nas miła i przyjacielska atmosfera – mówi przewodnicząca, dodając że dzięki temu, że członkowie zaangażowani są w prowadzenie badań naukowych, mogą zdobywać praktyczną wiedzę dotyczącą korzystania ze specjalistycznych sprzętów, na których nie mają okazji pracować podczas zajęć. – Każdą osobę, która do nas dołączy, czeka owocna współpraca – śmieje się Monika.
SKN Żywienie Człowieka
SKN „Żywienie Człowieka" zajmuje się szerzeniem wiedzy i pomysłów na zdrowe nawyki żywieniowe. Oceniają stan odżywienia różnych grup ludności i analizują żywność. Zależy im na tym, aby jedzenie nie tylko stanowiło energię do codziennych aktywności, ale żeby było świadomym wyborem, który ma wpływ na sylwetkę, samopoczucie i zdrowie.
– Chcemy pokazać, że zdrowe jedzenie może być smaczne i wcale nie musi być kosztowne czy czasochłonne. Lubimy eksperymentować z przepisami i spędzać czas na spotkaniach, na których świadomie delektujemy się tym, co sami gotujemy – mówi przewodnicząca koła Kamila Koj.
SKN Kuchni Molekularnej
SKN Kuchni Molekularnej działa od 2012 r. Jego członkowie skupiają się na rozwoju indywidualnych zainteresowań naukowych oraz udziale w projektach z dziedziny kuchni molekularnej i prezentacji ich wśród społeczności akademickiej UPWr. Biorą udział w projektach edukacyjnych takich jak „Między łąką a lasem”, „Sad i ogień”, których istotą jest eksplorowanie bogactwa różnych środowisk pod kątem znalezienia nowych źródeł pożywienia oraz nieznanych smaków i aromatów. Na zajęciach odkrywają niekonwencjonalne sposoby przygotowania posiłków oraz badają ich wpływ na żywność.
SKN Dietetyków i Technologów Gastronomii „Zmiksowani”
Na co dzień SKN Dietetyków i Technologów Gastronomii „Zmiksowani” prowadzi badania naukowe z dziedziny żywienia oraz produkcji żywności. Zajmują się rozwiązywaniem nieścisłości i niedomówień, które są nieodłącznym elementem nauki o żywieniu. – Znajdujemy odpowiedzi na pytania takie jak: Czy ryby w Bałtyku są zdrow i czy ilość metali ciężkich w nich eliminuje je z prawidłowej diety? Czy sok z liczi może zwalczyć zatrucie i zapewnić odporność? Czy cukrzyk może leczyć się ciastkami – jak stworzyć słodkie ciastka, które spowodują obniżenie glukozy we krwi? – mówi o badaniach swojego koła naukowego przewodnicząca Aleksandra Dołęgowska.
Dodatkowo członkowie koła często wychodzą z inicjatywą pomocy dla potrzebujących. Wspierają akcje charytatywne i żywieniowe. Aktualnie zaangażowani są w projekt pomocy żywieniowej dla uchodźców.
is
Zobacz również: |