wybierz kategorie wiadomości
Hodowlany karp będzie zdrowszy
25.01.2022
„Bioinformatyczne modelowanie wpływu suplementacji probiotycznej na mikrobiom stawów hodowlanych i układu pokarmowego karpia” – to temat projektu badawczego, na który finansowanie w konkursie Opus zdobyła prof. Joanna Szyda.
Naukowcy z UPWr badali stężenie sadzy atmosferycznej
20.01.2022
Badania pomiarowe sadzy atmosferycznej przeprowadzone przez trójkę badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego pozwalają ocenić jakość powietrza w różnych punktach Wrocławia. Mogą też być punktem wyjścia do stworzenia mapy miasta pod kątem bezpiecznych zdrowotnie tras dla rowerzystów i pieszych.
Współpraca nie zna granic – Beethoven 4 na UPWr
20.01.2022
Do czwartej edycji konkursu Beethoven Classic wpłynęło aż 67 wniosków – jedynie 15 z nich zakwalifikowało się do finansowania. Wśród niewielkiej liczby badaczy, których wnioski zostały pozytywnie rozpatrzone znajduje się dr Iga Solecka, naukowczyni z Instytutu Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Prof. Marycz: – To krok do powstania szczepionki przeciwko osteoporozie
10.01.2022
Prof. Krzysztof Marycz: – Ta technologia może zrewolucjonizować nasze podejście do leczenia osteoporozy. Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wraz z zespołem, wykorzystując technologię mRNA, zamierza odwrócić proces resorpcji kości. Jego projekt zdobył najwyższe finansowanie w konkursie Tango 5 Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Z dwunastu zgłoszonych do oceny, wybrano zaledwie cztery.
Żywność rzemieślnicza ze wsparciem UPWr
05.01.2022
Centrum Produktu Regionalnego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu to miejsce, w którym tradycyjne serowarstwo, browarnictwo, winiarstwo, przetwórstwo mięsne i owocowo-warzywne będzie przekazywane w nowoczesny sposób. Jak podkreśla dr inż. Marek Szołtysik z Katedry Rozwoju Funkcjonalnych Produktów Żywnościowych, dynamicznie rozwijający się segment żywności rzemieślniczej potrzebuje wsparcia merytorycznego. Stąd pomysł na powstanie CPR.
- Poprzednia
- 1
- 4
- 5
- 6