wyszukiwanie zaawansowane
Zarządzanie? Zwykle kojarzy nam się z finansami, nieruchomościami, kadrą czy ryzykiem. Zarządza się także ściekami, a czas gra tu bardzo ważną rolę.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/scieki--kompromis-miedzy-ekonomia-a-ekologia-4138.html
w sprawie warunków, trybu i terminów przyjmowania kandydatów, w tym laureatów i finalistów olimpiad stopnia centralnego na pierwszy rok stacjonarnych studiów pierwszego stopnia o profilu praktycznym na kierunku adaptacje do zmiany klimatu, na studia rozpoczynające się od roku akademickiego 2024/2025
https://bip.upwr.edu.pl/akty-prawne/uchwaly/uchwaly-senatu/2024-rok/uchwala-nr-112024-senatu-uniwersytetu-przyrodniczego-we-wroclawiu-z-dnia-22-marca-2024-roku-16.html
Geoarcheologia, czyli wykorzystanie badań gleb w archeologii staje się wrocławską spécialité de la maison – mówi archeolog Mateusz Krupski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, jeden z nielicznych w Polsce mikromorfologów. Jest głównym autorem artykułu, który właśnie ukazał się w renomowanym piśmie „Geoderma”.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dr-krupski-praca-geoarcheologa-przypomina-dochodzenie-kryminalistyczne-3744.html
Wiemy coraz więcej, o tym, jak istotną rolę odgrywa mikrobiom w organizmie człowieka, jak zmienia się zależnie od stresujących sytuacji. Również u zwierząt hodowlanych stres zaburza mikrobiologię układu pokarmowego – opowiada Natalia Szeligowska, doktorantka z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego, główna autorka publikacji, która ukazała się w czasopiśmie „BMC Veterinary Research”.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/mikrobiom-fascynujacy-ekosystem-3807.html
Wyróżnienia, nagrody, promocje, uroczystość nadania doktoratu honoris causa prof. Andrzejowi Mockowi, Jarmark Pawłowicki pełen atrakcji (i dobrej zabawy) – Święto Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu za nami.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/swieto-uniwersytetu-przyrodniczego-za-nami-3804.html
Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/3xb--czyli-aktywne-opakowania-do-zywnosci--bezpieczne--biodegradowalne--bakteriobojcze-4332.html
Naukowcy z Instytutu Inżynierii Środowiska oraz Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności zaczęli realizację międzynarodowego projektu SYMBIOREM w ramach programu Horyzont Europa. Cel to opracowanie rozwiązań, które pozwolą poprzez odpowiedni dobór mikroorganizmów i roślin usuwać zanieczyszczenia z terenów poprzemysłowych i zbiorników wodnych.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowy-z-upwr-realizuja-projekt-z-programu-horyzont-europa-3755.html
Polska wykorzystuje swój hydropotencjał zaledwie w 20 procentach. Wciąż nie doceniamy, jak ważnym źródłem energii może być woda – uważa prof. Robert Kasperek z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr. – Tymczasem zwiększenie udziału energetyki wodnej choćby o kilka procent to poprawa bezpieczeństwa energetycznego kraju.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/hydroenergia--czysta--tania--stabilna-3773.html
Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/szybko--wydajnie--oszczednie-plazma-prawie-idealna-4278.html
Mechanizmy rządzące naszymi preferencjami krajobrazowymi nadal nie są wystarczająco poznane. Szukamy różnych wartości: cenimy sobie naturalność, ale także poczucie bezpieczeństwa i tajemnicę – opowiada prof. Aleksandra Lis z Katedry Architektury Krajobrazu UPWr, autorka badań nad wpływem cech krajobrazów na upodobania człowieka.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naturalnie--tajemniczo--bezpiecznie-3968.html
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/scieki--kompromis-miedzy-ekonomia-a-ekologia-4138.html
w sprawie warunków, trybu i terminów przyjmowania kandydatów, w tym laureatów i finalistów olimpiad stopnia centralnego na pierwszy rok stacjonarnych studiów pierwszego stopnia o profilu praktycznym na kierunku adaptacje do zmiany klimatu, na studia rozpoczynające się od roku akademickiego 2024/2025
https://bip.upwr.edu.pl/akty-prawne/uchwaly/uchwaly-senatu/2024-rok/uchwala-nr-112024-senatu-uniwersytetu-przyrodniczego-we-wroclawiu-z-dnia-22-marca-2024-roku-16.html
Geoarcheologia, czyli wykorzystanie badań gleb w archeologii staje się wrocławską spécialité de la maison – mówi archeolog Mateusz Krupski z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, jeden z nielicznych w Polsce mikromorfologów. Jest głównym autorem artykułu, który właśnie ukazał się w renomowanym piśmie „Geoderma”.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/dr-krupski-praca-geoarcheologa-przypomina-dochodzenie-kryminalistyczne-3744.html
Wiemy coraz więcej, o tym, jak istotną rolę odgrywa mikrobiom w organizmie człowieka, jak zmienia się zależnie od stresujących sytuacji. Również u zwierząt hodowlanych stres zaburza mikrobiologię układu pokarmowego – opowiada Natalia Szeligowska, doktorantka z Wydziału Biologii i Hodowli Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego, główna autorka publikacji, która ukazała się w czasopiśmie „BMC Veterinary Research”.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/mikrobiom-fascynujacy-ekosystem-3807.html
Wyróżnienia, nagrody, promocje, uroczystość nadania doktoratu honoris causa prof. Andrzejowi Mockowi, Jarmark Pawłowicki pełen atrakcji (i dobrej zabawy) – Święto Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu za nami.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/swieto-uniwersytetu-przyrodniczego-za-nami-3804.html
Połączenie nowoczesnych technologii, chemii syntetycznej i zasobów natury pozwoliło na zaprojektowanie materiałów opakowaniowych nowej generacji. W innowacyjnych badaniach nad ich działaniem antybakteryjnym uczestniczyli naukowcy z Wrocławia i Chile.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/3xb--czyli-aktywne-opakowania-do-zywnosci--bezpieczne--biodegradowalne--bakteriobojcze-4332.html
Naukowcy z Instytutu Inżynierii Środowiska oraz Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności zaczęli realizację międzynarodowego projektu SYMBIOREM w ramach programu Horyzont Europa. Cel to opracowanie rozwiązań, które pozwolą poprzez odpowiedni dobór mikroorganizmów i roślin usuwać zanieczyszczenia z terenów poprzemysłowych i zbiorników wodnych.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naukowy-z-upwr-realizuja-projekt-z-programu-horyzont-europa-3755.html
Polska wykorzystuje swój hydropotencjał zaledwie w 20 procentach. Wciąż nie doceniamy, jak ważnym źródłem energii może być woda – uważa prof. Robert Kasperek z Instytutu Inżynierii Środowiska UPWr. – Tymczasem zwiększenie udziału energetyki wodnej choćby o kilka procent to poprawa bezpieczeństwa energetycznego kraju.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/hydroenergia--czysta--tania--stabilna-3773.html
Zastosowanie zimnej plazmy w technologii żywności jest bardzo obiecujące. Może wręcz zrewolucjonizować przemysł spożywczy – mówi dr inż. Klaudia Masztalerz. Zaznacza, że jednak potrzebne są dalsze badania, które potwierdzą bezpieczeństwo tej innowacyjnej metody
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/szybko--wydajnie--oszczednie-plazma-prawie-idealna-4278.html
Mechanizmy rządzące naszymi preferencjami krajobrazowymi nadal nie są wystarczająco poznane. Szukamy różnych wartości: cenimy sobie naturalność, ale także poczucie bezpieczeństwa i tajemnicę – opowiada prof. Aleksandra Lis z Katedry Architektury Krajobrazu UPWr, autorka badań nad wpływem cech krajobrazów na upodobania człowieka.
https://upwr.edu.pl/aktualnosci/naturalnie--tajemniczo--bezpiecznie-3968.html
Rezultaty: 391 - 400 z 42 podstron