Czy diety cud naprawdę potrafią zdziałać cuda? Co jeść, by zachować zdrowie? Szukaj odpowiedzi ze specjalistami z zakresu żywienia człowieka podczas Dni Otwartych Funduszy Europejskich na UPWr.
Czy diety cud naprawdę potrafią zdziałać cuda? Czy to możliwe, by spektakularne efekty osiągnąć w kilka dni? Co zrobić, by zgubić zbędne kilogramy, ale zachować przy tym umiar i zdrowie? Na te i inne pytania poszukamy odpowiedzi już 12 maja podczas wykładu i warsztatów kulinarnych „Smakuj zdrowie” na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
fot. Tomasz Lewandowski
Wrocławska uczelnia jest jednym z wiodących ośrodków badań nad żywnością i żywieniem człowieka. To ważne, bo Polska może stać się centrum produkcji żywności w Europie. Sektor rolno-spożywczy ma wciąż potencjał rozwojowy. Jego silne intelektualne zaplecze tworzą uczelnie przyrodnicze.
A na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, na Wydziale Nauk o Żywności dzieje się wiele. Badania nad nutraceutykami i żywnością funkcjonalną – czyli taką, która leczy, wykorzystanie drożdży, enzymów oraz toksyn killerowych do otrzymywania preparatów przydatnych w przemyśle i agrotechnice albo badania biotransformacji użytecznych w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym czy badania prowadzone wspólnie z Instytutem Warzywnictwa w Skierniewicach nad wykorzystaniem polskich szczepów Trichoderma w ochronie roślin i zagospodarowaniu odpadów organicznych. Tylko w jednym z naszych projektów realizowanym wspólnie z Uniwersytetem Medycznym – OVOCURA – uzyskaliśmy 25 patentów, w badaniach nad wykorzystaniem w profilaktyce chorób cywilizacyjnych jednego ze składników jaja – cystatyny – jesteśmy liderem w skali światowej.
fot. Tomasz Lewandowski
Wykład otwarty pt. „Czy diety cud są cud?” poprowadzi dr hab. Monika Bronkowska. Jego tematyka będzie dotyczyła popularnych diet alternatywnych i ich wpływu na zdrowie człowieka. Wykład odbędzie się w sali nr 013 w budynku Centrum Nauk o Żywności o godz. 10:00.
Warsztaty kulinarne z zakresu zdrowego odżywiania odbędą się w pracowni gastronomicznej Katedry Żywienia Człowieka nr 146, rozpoczęcie warsztatów godz. 10:30, zakończenie około 12:00. Liczba miejsc ograniczona.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.