Smakuj zdrowie – zapraszamy na warsztaty
Czy diety cud naprawdę potrafią zdziałać cuda? Co jeść, by zachować zdrowie? Szukaj odpowiedzi ze specjalistami z zakresu żywienia człowieka podczas Dni Otwartych Funduszy Europejskich na UPWr.
Czy diety cud naprawdę potrafią zdziałać cuda? Czy to możliwe, by spektakularne efekty osiągnąć w kilka dni? Co zrobić, by zgubić zbędne kilogramy, ale zachować przy tym umiar i zdrowie? Na te i inne pytania poszukamy odpowiedzi już 12 maja podczas wykładu i warsztatów kulinarnych „Smakuj zdrowie” na Wydziale Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Wrocławska uczelnia jest jednym z wiodących ośrodków badań nad żywnością i żywieniem człowieka. To ważne, bo Polska może stać się centrum produkcji żywności w Europie. Sektor rolno-spożywczy ma wciąż potencjał rozwojowy. Jego silne intelektualne zaplecze tworzą uczelnie przyrodnicze.
A na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, na Wydziale Nauk o Żywności dzieje się wiele. Badania nad nutraceutykami i żywnością funkcjonalną – czyli taką, która leczy, wykorzystanie drożdży, enzymów oraz toksyn killerowych do otrzymywania preparatów przydatnych w przemyśle i agrotechnice albo badania biotransformacji użytecznych w przemyśle farmaceutycznym i spożywczym czy badania prowadzone wspólnie z Instytutem Warzywnictwa w Skierniewicach nad wykorzystaniem polskich szczepów Trichoderma w ochronie roślin i zagospodarowaniu odpadów organicznych. Tylko w jednym z naszych projektów realizowanym wspólnie z Uniwersytetem Medycznym – OVOCURA – uzyskaliśmy 25 patentów, w badaniach nad wykorzystaniem w profilaktyce chorób cywilizacyjnych jednego ze składników jaja – cystatyny – jesteśmy liderem w skali światowej.
Wykład otwarty pt. „Czy diety cud są cud?” poprowadzi dr hab. Monika Bronkowska. Jego tematyka będzie dotyczyła popularnych diet alternatywnych i ich wpływu na zdrowie człowieka. Wykład odbędzie się w sali nr 013 w budynku Centrum Nauk o Żywności o godz. 10:00.
Warsztaty kulinarne z zakresu zdrowego odżywiania odbędą się w pracowni gastronomicznej Katedry Żywienia Człowieka nr 146, rozpoczęcie warsztatów godz. 10:30, zakończenie około 12:00. Liczba miejsc ograniczona.
ds