eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Sąsiedzka współpraca z Saksonią

Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu gościli przedstawiciele Centrum Transferu Wiedzy, Badań i Innowacji z Saksonii, by rozmawiać o współpracy z UPWr w zakresie m.in. Zielonej Doliny.

Delegacja z Niemiec w składzie: dr Werner Mankel (prezydent Europejskiego Instytutu Studiów Podyplomowych i Komercjalizacji Wiedzy przy Uniwersytecie Technicznym w Dreźnie – EIPOS), Claus Held (dyrektor generalny Instytutu) i dr Dirk Plagemann (Uniwersytet Techniczny w Dreźnie) przyjechała na Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, aby omówić możliwości współpracy i realizacji wspólnych projektów. A kooperacji sprzyja zarówno sąsiedztwo geograficzne, jak i prowadzona działalność.

Europejski Instytut Studiów Podyplomowych i Komercjalizacji Wiedzy przy Uniwersytecie Technicznym w Dreźnie współpraca uniwersytetu przyrodniczego we wrocławiu z saksonią prof. tadeusz trziszka
Przedstawiciele Centrum Transferu Wiedzy, Badań i Innowacji, jako jedna z jednostek
EIPOS, skupia się na start-upach i transferze wiedzy do gospodarki,
jego przedstawiciele odwiedzili Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.

Sylwia Makara-Paciorek ze Studium Języków Obcych przedstawiła gościom uczelnię, omówiła jej strukturę, główne pola i możliwości badawcze, prof. Tadeusz Trziszka skupił się natomiast na roli Uniwersytetu Przyrodniczego w KIC Food4Future, potencjale Dolnego Śląska oraz przygotowywanym innowacyjnym programie – Zielona Dolina Zdrowia.

Projekt ten, planowany na lata 2016-2020, obejmować ma działania na wielu polach – naukowych, biznesowych i społecznych, wykorzystywać zasoby Dolnego Śląska i być nakierowany na profilaktykę chorób cywilizacyjnych i poprawę zdrowia. Zakłada ścisłą współpracę uczelni, biznesu i lokalnych władz z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu jako liderem.

Europejski Instytut Studiów Podyplomowych i Komercjalizacji Wiedzy przy Uniwersytecie Technicznym w Dreźnie współpraca uniwersytetu przyrodniczego we wrocławiu z saksonią prof. tadeusz trziszka
Prof. Tadeusz Trziszka o roli uczleni w konsorcjum KIC Food4Future

EIPOS działa w Niemczech na rzecz ścisłej współpracy z gospodarką, zarządzania regionalnego i poprawy jakości kształcenia zwłaszcza ludzi już pracujących. Centrum Transferu Wiedzy, Badań i Innowacji, jako jedna z jednostek EIPOS, skupia się na start-upach i transferze wiedzy do gospodarki.

Przedstawiciele wydziałów UPWr – dr Maciej Oziembłowski, prof. Cezary Kabała i prof. Andrzej Borkowski – opowiedzieli o zakresie badań i zainteresowaniach naukowych swoich wydziałów. Dr Bartosz Greczner z Działu Innowacji, Wdrożeń i Komercjalizacji wyjaśnił funkcjonujące u nas zasady transferu wiedzy z uczelni do biznesu.

Europejski Instytut Studiów Podyplomowych i Komercjalizacji Wiedzy przy Uniwersytecie Technicznym w Dreźnie współpraca uniwersytetu przyrodniczego we wrocławiu z saksonią prof. tadeusz trziszka
Transfer wiedzy i technologii to temat zajmujący zarówno stronę niemiecką jak polską.

Form i możliwości prowadzenia projektów wspólnych z instytucjami saksońskimi jest wiele – może to być transfer wiedzy i technologii, inteligentne specjalizacje (żywność jest taką specjalizacją zarówno dla Dolnego Śląska, jak i Saksonii), działalność naukowa i dydaktyczna, konferencje i sympozja naukowe czy projekty unijne.

Kolejne spotkanie, na którym podjęte zostaną decyzje dotyczące konkretnych projektów, zaplanowano na lipiec.

mj

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg