eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Piastowski Ekoogród w stacji badawczej UPWr w Psarach

Uczniowie ze szkół podstawowych w gminie Wisznia Mała uczestniczą w projekcie „Piastowski Ekoogród”, podczas którego poznają ekologiczne metody upraw warzyw, owoców i ziół.

Projekt „Piastowski Ekoogród” realizowany jest w Stacji Badawczo-Dydaktycznej Roślin Warzywnych i Ozdobnych Katedry Ogrodnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – zajęcia w Psarach adresowane są do uczniów szkół podstawowych w gminie Wisznia Mała, uczestniczą w nich studenci naszej uczelni.

warsztaty_psary_www-2

Podczas warsztatów dzieci uczyły m.in. sadzenia wybranych gatunków roślin
fot. Tomasz Lewandowski

Podczas cyklu zajęć obejmujących trzy bloki tematyczne związane z trzema porami roku – wiosną, latem i jesienią – dzieci nie tylko poznają metody uprawy, ochrony, zbioru i przygotowania zebranych plonów do spożycia. Nauczą się też tego, że największą wartość odżywczą i zdrowotną mają ekologicznie wyprodukowane owoce, warzywa i rośliny przyprawowe, a nie ich sztuczne odpowiedniki wytwarzane przez ogólnoświatowy przemysł spożywczy.

Wiosenny blok zajęć to warsztaty tematyczne: „Warzywa, owoce i przyprawy bez obawy”, „Miodny dom dla Ekoprzyjaciela” i „M1 dla skrzydlatego sąsiada i przyjaciela”. Na pierwszych lekcjach wykładowcy UPWr opowiedzieli uczniom o roślinach, które są źródłem składników odżywczych, nauczyli przygotowywać ziemię pod wysiewy i sadzenie roślin, oraz zasiali i zasadzili z dziećmi wybrane gatunki roślin. Dzieci zbudowały też domy dla owadów, nietoperzy i sikorek oraz uczyły się odpowiednio je umiejscawiać i opiekować się nimi.

warsztaty_psary_www-1

Uczniowie budowali domy dla owadów, nietoperzy i sikorek
fot. Tomasz Lewandowski

Kolejne zajęcia odbędą się latem – w tym cyklu warsztatów uczniowie nie tylko będą zbierać wyhodowane warzywa, będą też przygotowywać z nich różne potrawy. W tym celu nie tylko nauczą się je przyrządzać, ale też dostaną ekoprzepiśniki do domu i przekonają się, że w mieszankach sałatkowych można też jeść… kwiaty. Podczas letnich warsztatów dzieci nauczą się również kompostować odpady i rozpoznawać drzewa po liściach.

Trzeci cykl zajęć – jesienią – będzie związany z naturalnymi barwnikami, kiszeniem kapusty i tworzeniem mieszanek przyprawowych. Na ostatnich zajęciach w październiku uczniowie wraz z organizatorami „Piastowskiego Ekoogrodu” zasadzą 100 drzew – w ten sposób uczczą 100. rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę.

Projekt jest współfinansowany ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej we Wrocławiu, Lasów Państwowych – Nadleśnictwa Oborniki Śląskie i gminy Wisznia Mała. A jego współorganizatorem jest Centrum Kształcenia Ustawicznego UPWr.

Powrót
15.05.2018
Głos Uczelni
wydarzenia
Galeria zdjęć

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg