eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych 2016

O zdobycie indeksu wymarzonej uczelni walczyli na UPWr uczniowie szkół ponadgimnazjalnych – wśród zadań znalazło się smażenie naleśników, nakrywanie stołu i ocena świeżości jaj.

Okręgowy etap 40. Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych po raz kolejny odbył się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Niemal 200 uczniów z całego regionu najpierw musiało zmierzyć się z teoretycznym testem wiedzy z 11 bloków tematycznych: produkcja roślinna, technologia żywności, produkcja zwierzęca, gastronomia, architektura krajobrazu, agrobiznes, ogrodnictwo, leśnictwo, mechanizacja rolnictwa, ochrona i inżynieria środowiska, a także po raz pierwszy weterynaria.

40 olimpiada wiedzy i umiejętności rolniczych uniwersytet przyrodniczy we wrocławiu upwr
W 11 blokach tematycznych w Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych
walczyło na UPWr prawie 200 osób
fot. Tomasz Lewandowski

Wśród pytań teoretycznych z weterynarii znalazły się te o typ włosów u świni, wskaźniki stanu czynnościowego nerek, przyczyny gruźlicy, cechy odwodnienia organizmu, szczepienia czy antybiotyki.

40 olimpiada wiedzy i umiejętności rolniczych uniwersytet przyrodniczy we wrocławiu upwr
Pierwsza tura zmagań to test wiedzy teoretycznej
fot. Tomasz Lewandowski

Pierwsi uczestnicy wychodzący z testu mieli różne zdania w kwestii trudności pytań: – Pytania były dosyć trudne, bardzo dużo o kwestie około gastronomiczne, np. prawo, przepisy, również z pogranicza biologii. Miałem nadzieję, że będą jednak trochę łatwiejsze – mówił Hubert Kasprzak z LO nr 14 we Wrocławiu, który rozwiązywał test z gastronomi.

40 olimpiada wiedzy i umiejętności rolniczych uniwersytet przyrodniczy we wrocławiu upwr
Zdania były podzielone – niektórzy test uznali za wyjątkowo trudny,
inny za przyjemnie łatwy
fot. Tomasz Lewandowski

Filip Borkowski, z tego samego liceum, ale startujący w kategorii technologia żywności, miał inne odczucia: – Pytania były łatwiejsze niż się spodziewałem, na kilka co prawda nie znałem odpowiedzi, ale większość wymagała wiedzy ogólnej, np. że herbata pu-erh jest czerwona. Nie mam za to pojęcia, czego się spodziewać na zajęciach praktycznych…

40 olimpiada wiedzy i umiejętności rolniczych uniwersytet przyrodniczy we wrocławiu upwr
Jednym z zadań praktycznych w kategorii gastronomia
było zrobienie perfekcyjnych naleśników
fot. Tomasz Lewandowski

A na części praktycznej było m.in. smażenie naleśników, gdzie liczył się nie tylko dobór składników i sprzętu, ale i umiejętność poprawnego złożenia ich na trzy różne sposoby, składanie serwetek w odpowiednie kształty, zgodne z zasadami nakrycie stołu, rozpoznawanie świeżości jajek i ich oznakowania, zasady przygotowywania sera i znajomość produktów zawierających największą ilość pełnowartościowego białka, witaminy C czy błonnika.

40 olimpiada wiedzy i umiejętności rolniczych uniwersytet przyrodniczy we wrocławiu upwr
Uczestnicy bloku technologii żywności musieli m.in. ocenić świeżość jaj
fot. Tomasz Lewandowski

W całej Polsce udział w okręgowych eliminacjach wzięło blisko 1,5 tys. uczniów. Najlepsi przeszli do etapu centralnego. Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych jest wpisana do ministerialnego rejestru olimpiad tematycznych, które co prawda nie zwalniają laureatów stopnia centralnego z egzaminu maturalnego, ale mogą zapewnić im indeks wybranej uczelni rolniczej.

mj

Powrót
26.04.2016
Głos Uczelni
wydarzenia

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg