Ogólnopolskie Dni Biotechnologii
Miasto krasnali na tropie mikrożycia – pod takim hasłem odbędzie się tegoroczna edycja Ogólnopolskich Dni Biotechnologii, podczas których 12 maja przy ul. Kuźniczej będzie można spotkać koła naukowe UPWr.
SKN Biotechnologów i SKN Technologii Fermentacji i Zbóż – studentów dwóch kół naukowych Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności będzie można spotkać 12 maja od godz. 9 przy ulicy Kuźniczej, gdzie odbędą się Ogólnopolskie Dni Biotechnologii. Wydarzenie, objęte patronatem honorowym prezydenta Wrocławia, organizowane jest wspólnie przez studentów Uniwersytetu Wrocławskiego, Politechniki Wrocławskiej i Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
– W sobotę udowodnimy, że biotechnologia może być fajna – i dla małych, i dla dużych. Dorośli będą mieli okazję obejrzeć pod mikroskopem barwione preparaty i owady, dowiedzieć się, jak powstają nasze rośliny in vitro, czy jak na miejscu zbrodni wykrywa się krew. Będzie też trochę ciekawostek z życia codziennego, m.in. erytrytol, specjalność naszego wydziału. Dzieci natomiast dostaną dużą przestrzeń na doświadczenia – pranie brudnych pieniędzy, ciecze nienewtonowskie, wulkaniczne lawy i inne kolorowe wybuchy – mówi Kinga Pilarska, przewodnicząca SKN Biotechnologów. – Tegoroczną nowością są podchody organizowane przez trzy uczelnie, w których będzie można wygrać nie tylko uczelniane gadżety, ale zrobione przez nas pachnące mydełka i AgarArty, czyli kultury bakterii występujących w winie, zamknięte w szalkach na odpowiednich pożywkach.
SKN Technologii Fermentacji i Zbóż zrobi natomiast pokaz warzenia piwa, degustacje uwarzonych już przez siebie piw, zdradzi tajniki i wskazówki ułatwiające robienie złotego trunku w domu, poczęstuje piwowarskimi surowcami i wyjaśni co browarnictwo ma wspólnego z biotechnologią.