Naukowy piknik u Przyrodników za nami
Za nami zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz UPWr Naukowy piknik u Przyrodników, z okazji 20-lecia wstąpienia Polski do Unii Europejskiej i Dni Otwartych Funduszy Europejskich.
W Centrum Produktu Regionalnego UPWr uczestnicy mieli wyjątkową możliwość uczestnictwa w bezpłatnych warsztatach. Przed południem królował temat „Pieczywo dawniej i dziś" – ciekawostka, w 1934 Polacy jedli średnio 11,7kg chleba miesięcznie, a dziś tylko około 2,5kg.
Tematem kolejnych warsztatów było „Dobre piwo, czyli jakie?". Przyciągnęły one entuzjastów piwowarstwa. Z kolei po południu odbyły się warsztaty dotyczące prozdrowotnych właściwości mlecznych napojów fermentowanych, podczas których uczestnicy mogli spróbować lokalnych produktów, takich jak kefir, jogurt naturalny czy maślanka.
Podczas imprezy wrocławskie Pawłowice zamieniły się w centrum nauki i zabawy, można było tam nie tylko aktywnie spędzić dzień, ale i zdobyć wiedzę. Strefa CIT, poświęcona żywności, środowisku i weterynarii, oferowała m.in. porady dotyczące zdrowego żywienia i komponowania idealnych posiłków dla dzieci. Specjaliści z UPWr byli też gotowi diagnozować chore rośliny, które uczestnicy mogli przynieść ze sobą, a także pomagali w tworzeniu zielników.
Dla dzieci zorganizowano mnóstwo atrakcji, takich jak dmuchańce, gry terenowe, ogromne Monopoly oraz liczne konkursy i zagadki, co sprawiło, że młodsi uczestnicy również mieli okazję aktywnie spędzić czas na świeżym powietrzu.
Kiermasz produktów regionalnych, kwiatów balkonowych i ziół z uczelnianych szklarni cieszył się wielkim zainteresowaniem, a food trucki doskonale uzupełniały piknikową atmosferę.
Galeria zdjęć