Najważniejsza w Europie konferencja browarnicza na UPWr
European Brewery Convention – największa piwna organizacja na świecie – gościła na Wydziale Nauk o Żywności. W pierwszym w Polsce sympozjum wzięła udział rekordowa liczba naukowców z całego świata.
21 września 2016 r. Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu gościł uczestników międzynarodowego sympozjum „Brewing Science Group. 11th Technical meeting” organizowanego przez European Brewery Convention (EBC). Na najważniejszą w Europie konferencję browarniczą przyjechali naukowcy z całego świata.
fot. Sławomir Czabaj
EBC to międzynarodowa instytucja założona w 1947 roku przez The Brewers of Europe w celu odbudowania przemysłu piwowarskiego po zniszczeniach II wojny światowej. Początkowo miało to być forum współpracy pomiędzy przedstawicielami słodowni i browarów europejskich, a działalność stowarzyszenia obejmowała głównie organizację konferencji i spotkań. Z czasem zacieśniano współpracę z ośrodkami naukowymi i producentami sprzętu dla przemysłu piwowarskiego.
W związku z różnorodnością zadań, w ramach European Brewery Convention działa wiele grup roboczych, a wśród nich również Brewing Science Group, zajmująca się badaniami naukowymi i ich zastosowaniem w przemyśle piwowarskim. Grupa ta składa się z osób desygnowanych przez browary oraz instytuty naukowe i stanowi forum wymiany myśli naukowej, technicznej i technologicznej z zakresu piwowarstwa. Co dwa lata organizuje ona spotkania w gronie naukowców z całego świata. W tym roku po raz pierwszy w historii sympozjum odbyło się w Polsce, a przedstawiciele EBC wybrali na miejsce spotkania Wrocław i Wydział Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Frekwencja na „Brewing Science Group 11th Technical meeting” była rekordowa, jedna z najwyższych w historii tych spotkań. Wygłoszone wykłady i dyskusja, dotyczyły m.in. zagadnień wartości odżywczej, higieny i bezpieczeństwa produktów piwowarskich, nowych technologii, w tym technologii dla małych browarów, a także współpracy naukowej w zakresie piwowarstwa. Goście zwiedzili także laboratoria Wydziału Nauk o Żywności.
fot. Sławomir Czabaj
Wydział Nauk o Żywności, a w szczególności Zakład Technologii Fermentacji Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa ma wieloletnie doświadczenie i znakomite zaplecze, które pozwala na prowadzenie badań z zakresu browarnictwa i kształcenie piwowarów. Absolwenci wydziału są głównymi piwowarami w nowo powstałych browarach wrocławskich, np. w Browarze Stu Mostów i Złotym Psie, a także piwowarami w wielu innych browarach na Dolnym Śląsku. Od wielu lat kadrę kierowniczą i technologiczną dużych browarów przemysłowych stanowią absolwenci UPWr. Często wracają na uczelnię w celu nawiązania współpracy i realizacji wspólnych projektów badawczych.
fot. Sławomir Czabaj
Jeden z absolwentów wydziału, Mateusz Gulej, główny piwowar Browaru Stu Mostów, we współpracy z międzynarodowym zespołem, na czas sympozjum przygotował premierę odtworzonego wrocławskiego piwa Schöps, które przez 200 lat (XVI-XVIII w.) było znakiem rozpoznawczym miasta. Pod jego okiem będą się również szkolili słuchacze uruchamianych właśnie na UPWr, pierwszych w Polsce studiów podyplomowych z technologii piwowarstwa.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.