wybierz kategorie wiadomości
Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?
31.03.2021
Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.
Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?
29.03.2021
Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.
Fortyfikacje – pasja, która uczy
14.01.2016
Łączy naukę i pasję badawczą z zainteresowaniami. Dr Łukasz Pardela o fortyfikacjach wie prawie wszystko. I opowiada, dlaczego budowle obronne Twierdzy Wrocław są ważne dla dziedzictwa kulturowego.
- Poprzednia
- 1
- 6
- 7
- 8