eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Biotechnologia – „Studia z Przyszłością”

Studia II stopnia z biotechnologii uzyskały certyfikat „Studia z Przyszłością” oraz „Laur Innowacji” dla najbardziej nowoczesnych kierunków studiów, innowacyjnych rozwiązań w zakresie bazy materialnej i technologii wspierających proces dydaktyczny.

W drugiej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Akredytacyjnego „Studia z Przyszłością” wyróżniono 127 najbardziej nowoczesnych kierunków i koncepcji studiów na polskich uczelniach. Wśród nich znalazła się biotechnologia oferowana przez Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Kierunek otrzymał Certyfikat i Znak Jakości „Studia z Przyszłością” oraz „Laur Innowacji” za wdrożenie najbardziej nowatorskich i unikalnych rozwiązań w zakresie bazy materialnej i technologii wspierających proces dydaktyczny.

studia_z_przyszloscia-1

Na uroczystej gali w Pałacu Tyszkiewiczów-Potockich Uniwersytetu Warszawskiego
certyfikaty odebrały dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności,
prof. Anna Czubaszek (na zdjęciu z prawej strony) i prodziekan
ds. kierunku biotechnologia – dr hab. Barbara Żarowska
/fot. studiazprzyszloscia.pl

Na wszystkich uczelniach wyższych w Polsce prowadzonych jest w sumie ponad 6 tys. kierunków studiów (również podyplomowych). W konkursie nagradza się te, które wyróżniają się na rynku potencjałem innowacyjnym i modelem dydaktycznym akcentującym rolę umiejętności praktycznych i kompetencji społecznych. Kierunki, które swoje programy opierają na trzech filarach: dążeniu do przekazywania aktualnej, nowoczesnej wiedzy, kreowaniu postaw, talentów i zdolności poszukiwanych przez pracodawców oraz inwestowaniu w najwyższą jakość edukacji. O przyznaniu certyfikatów decyduje komisja złożona z ekspertów z zakresu jakości kształcenia i zarządzania szkolnictwem wyższym z uczelni w całej Polsce oraz przedstawicieli środowiska gospodarczego.

studia_z_przyszloscia-3

fot. studiazprzyszloscia.pl

Biotechnologia jest jednym z najchętniej wybieranych kierunków studiów na UPWr. Jako studia specjalizacyjne z zakresu biotechnologii żywności zapewniają absolwentom wiedzę z chemizmu procesów biotechnologicznych, enzymologii, technologii przemysłów biotechnicznych, mikrobiologii żywności oraz oceny jakości produktów procesów biotechnologicznych. Najczęściej absolwenci biotechnologii podejmują pracę w gospodarce – od przemysłu spożywczego, przez farmaceutyczny do paszowego i chemii gospodarczej – lub laboratoriach: analitycznych, chemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych. 

W zeszłym roku certyfikat zdobyły studia II stopnia na kierunku odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami oraz studia podyplomowe z technologii winiarstwa.

mj

Powrót
19.04.2017
Głos Uczelni
studenci

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg