Studia II stopnia z biotechnologii uzyskały certyfikat „Studia z Przyszłością” oraz „Laur Innowacji” dla najbardziej nowoczesnych kierunków studiów, innowacyjnych rozwiązań w zakresie bazy materialnej i technologii wspierających proces dydaktyczny.
W drugiej edycji Ogólnopolskiego Konkursu Akredytacyjnego „Studia z Przyszłością” wyróżniono 127 najbardziej nowoczesnych kierunków i koncepcji studiów na polskich uczelniach. Wśród nich znalazła się biotechnologia oferowana przez Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Kierunek otrzymał Certyfikat i Znak Jakości „Studia z Przyszłością” oraz „Laur Innowacji” za wdrożenie najbardziej nowatorskich i unikalnych rozwiązań w zakresie bazy materialnej i technologii wspierających proces dydaktyczny.
Na uroczystej gali w Pałacu Tyszkiewiczów-Potockich Uniwersytetu Warszawskiego certyfikaty odebrały dziekan Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności, prof. Anna Czubaszek (na zdjęciu z prawej strony) i prodziekan ds. kierunku biotechnologia – dr hab. Barbara Żarowska /fot. studiazprzyszloscia.pl
Na wszystkich uczelniach wyższych w Polsce prowadzonych jest w sumie ponad 6 tys. kierunków studiów (również podyplomowych). W konkursie nagradza się te, które wyróżniają się na rynku potencjałem innowacyjnym i modelem dydaktycznym akcentującym rolę umiejętności praktycznych i kompetencji społecznych. Kierunki, które swoje programy opierają na trzech filarach: dążeniu do przekazywania aktualnej, nowoczesnej wiedzy, kreowaniu postaw, talentów i zdolności poszukiwanych przez pracodawców oraz inwestowaniu w najwyższą jakość edukacji. O przyznaniu certyfikatów decyduje komisja złożona z ekspertów z zakresu jakości kształcenia i zarządzania szkolnictwem wyższym z uczelni w całej Polsce oraz przedstawicieli środowiska gospodarczego.
fot. studiazprzyszloscia.pl
Biotechnologia jest jednym z najchętniej wybieranych kierunków studiów na UPWr. Jako studia specjalizacyjne z zakresu biotechnologii żywności zapewniają absolwentom wiedzę z chemizmu procesów biotechnologicznych, enzymologii, technologii przemysłów biotechnicznych, mikrobiologii żywności oraz oceny jakości produktów procesów biotechnologicznych. Najczęściej absolwenci biotechnologii podejmują pracę w gospodarce – od przemysłu spożywczego, przez farmaceutyczny do paszowego i chemii gospodarczej – lub laboratoriach: analitycznych, chemicznych, biochemicznych i mikrobiologicznych.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.