2,5 mln na projekt Wołowina z Zielonej Doliny
Blisko 2,5 mln zł na projekt „Innowacyjne metody chowu bydła w celu uzyskania najlepszej jakości dolnośląskiej wołowiny” zdobyło konsorcjum, którego liderem jest Zielona Dolina. Kierownikiem projektu po stronie UPWr jest prof. Jan Twardoń, jego pomysłodawca i twórca konsorcjum.
Projekt „Innowacyjne metody chowu bydła w celu uzyskania najlepszej jakości dolnośląskiej wołowiny” realizowany będzie do października 2021 roku w ramach konsorcjum, którego liderem jest spółka Dolnośląska Zielona Dolina DOZEDO. Tworzą je też Uniwersytet Przyrodniczy, który odpowiada za część badawczą i wdrożeniową projektu, oraz Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu, gmina Radków oraz dolnośląscy hodowcy.
– Celem projektu, do którego udało się nam przekonać Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest uzyskanie – dzięki wprowadzeniu innowacyjnych metod hodowli bydła – mięsa wysokiej jakości, a co za tym idzie, również produkcja regionalnych produktów spożywczych o unikalnych, prozdrowotnych właściwościach. Mówiąc wprost, zyskujemy możliwości i szansę na wypromowanie mięsa wołowego z hodowli na Dolnym Śląsku – tłumaczy prof. Jan Twardoń z Katedry Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich, który wsparł dolnośląskich hodowców, dając im możliwość wypromowania marki „Wołowina z Zielonej Doliny”.
W ramach projektu realizowane jest hasło „od pola do stołu”.
– Rozpoczynamy od określenia wartości użytkowej i poziomu produkcji istniejących trwałych użytków zielonych oraz wyznaczenia łąk i pastwisk do renowacja. Chcemy przywrócić im różnorodność biologiczną, tak aby ruń łąkowa zawierała optymalną ilość wartościowych traw pastewnych, roślin bobowatych oraz ziół do produkcji wysokiej jakości wołowiny – mówi prof. Twardoń.
Dzięki takim działaniom hodowcy zyskają bazę pokarmową dla zwierząt, redukując konieczność dostarczania im paszy z zewnątrz – ten obszar działań prowadzi prof. Karol Wolski z Instytutu Agroekologii i Produkcji Roślinnej. Stan zdrowia zwierząt i ich profilaktykę nadzoruje zespół kierowany przez dr. Michała Bednarskiego z Zakładu Chorób Zakaźnych i Administracji Weterynaryjnej. W programie zaplanowano też wprowadzanie nowych biotechnik rozrodu, dzięki którym hodowcy szybciej uzyskają stada o pożądanej wartości genetycznej. Za poprawę jakości genetycznej zwierząt odpowiedzialny jest prof. Wojciech Kruszyński – kierownik Katedry Genetyki.
– Równie ważne będzie wdrożenie nowych metod organizacji hodowli bydła, które pozwolą na optymalizację procesu hodowlanego oraz poprawę jakości mięsa – mówi prof. Jan Twardoń i dodaje, że w projekcie przewidziano też spotkania z hodowcami, szkolenia, zapewnienie odpowiednich materiałów, dzięki którym będą mogli oni podnosić swoją wiedzę i umiejętności. Dodatkowo mięso z hodowli uczestniczących w projekcie będzie certyfikowane znakiem Zielonej Doliny, którego celem jest wyróżnienie produktów i usług pochodzących z Dolnego Śląska, które dzięki swojej wyjątkowej jakości mogą wpisywać się w realizację działań w ramach profilaktyki zdrowotnej człowieka.
– Zaangażowana będzie też katedra, w której pracuję. Wdrażać będziemy techniki wspomagania rozrodu, w tym transferem zarodków, o najwyższej wartości genetycznej, co pozwoli na optymalizację pracy hodowlanej – podkreśla prof. Jan Twardoń.
Prof. Tadeusz Stefaniak wraz z zespołem Zakładu Immunologii i Prewencji Weterynaryjnej opracuje profilaktyczny program wzmocnienia odporności biernej bydła. W tym celu zastosowana zostanie innowacyjna „autosurowica”, czyli surowica odpornościowa uzyskana od zwierząt z danego stada, która będzie zawierała unikalne przeciwciała skierowane przeciwko szerokiemu spektrum bakterii Gram – ujemnych, a jej pomysł powstał podczas zakończonego projektu NCBiR (PBS3/A8/33/2015 ). Zastosowanie tej surowicy odpornościowej w krytycznych okresach życia cieląt będzie wzmacniać ich odporność i ograniczać potrzebę stosowania antybiotyków. Założono, że po dwóch latach projekt zostanie zakończony uzyskaniem konkretnych efektów. To wzrost poziomu kompetencji (know-how) hodowców w zakresie efektywnej produkcji wołowiny (metod chowu/hodowli z uwzględnieniem genetyki, rozrodu, dobrostanu, żywienia, ekonomiki, właściwej opieki weterynaryjnej), ale też poprawa i modernizacja infrastruktury gospodarstw w zakresie organizacji hodowli, wreszcie wzrost konkurencyjności i opłacalności regionalnych hodowli bydła mięsnego i związany z tym wzrost poziomu życia rolników.
– I oczywiście wykreowanie nowego produktu z mięsa wołowego „ Wołowiny z Zielonej Doliny” – to nasz crème de la crème całego projektu, bo przecież docelowo chodzi o to, by służył on konsumentom, którzy coraz bardziej świadomi oczekują coraz lepszych, a więc i zdrowszych produktów na rynku żywności – podkreśla prof. Jan Twardoń, kierownik projektu.
25 lutego 2020 roku na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu odbędzie się konferencja „Wołowina z Zielonej Doliny”, na której zostaną przedstawione dotychczasowe działania realizowane w ramach projektu oraz ich efekty.
kbk