IV Święto Sera i Wina za nami!
Sery najlepszych w Polsce producentów, wina z dolnośląskich winnic, oleje, chleby, masło, a nawet kiszonki – IV Święto Sera i Wina było prawdziwym rajem dla smakoszy, ale też i szansą na poszerzenie wiedzy i zdobycie pochwał.
Tradycyjnie już podczas IV Święta Sera i Wina pierwszego dnia odbyły się warsztaty eksperckie dla serowarów i dla winiarzy, na które przyjechali producenci z całej Polski. Zajęcia, na których omawiano kontrolę procesu technologicznego produkcji serów dojrzewających w warunkach serowarni farmerskiej i procesu technologicznego produkcji wina gronowego prowadzono m.in. w laboratoriach Katedry Mikrobiologii i Biotechnologii Żywności oraz Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności. W niedzielę w warsztatach mogli uczestniczyć amatorzy, robiący wina i sery na własny, domowy użytek.
I oczywiście to drugi dzień święta, niedziela, do pawłowickiego parku przyciągnął tłumy wrocławian, których przywitał rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Tadeusz Trziszka.
Na wrocławian w pawłowickim parku czekały świetne sery, chleby, domowe masło, oleje toczone na zimno m.in. z czarnuszki czy kostropestu, tradycyjne wędliny, kiszonki, a nawet ekstrakty ziołowe, otrzymywane tradycyjną metodą i tylko z ziół rosnących dziko.
Zainteresowanie wzbudził też panel dyskusyjny „Kuchnia polska – kosmos lokalnych smaków”, w którym o bogactwie tradycji polskiej kuchni rozmawiali Aleksander Baron, kucharz, właściciel restauracji Solec 44 w Warszawie, wielki orędownik rodzimych tradycji oraz dr Maciej Oziembłowski z Katedry Technologii Surowców Zwierzęcych i Zarządzania Jakością na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności, członek kapituły ogólnopolskiego znaku „Jakość Tradycja”, jak również szlaku kulinarnego „Smaki Dolnego Śląska”, inicjatywy Dolnośląskiej Organizacji Turystycznej.
Rozstrzygnięto też konkursy na najlepsze sery i wino lokalnych producentów.
Organizatorami imprezy byli: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Stowarzyszenie Serowarów Farmerskich i Zagrodowych, Stowarzyszenie Winnice Dolnośląskie, Slow Food Dolny Śląsk.
kbk
Galeria zdjęć