Dietoterapia przy wielochorobowości – rekrutacja pacjentów do projektu naukowego
Wpis może zawierać nieaktualne dane.
Dietetyka i żywienie medyczne to przedmiot badań w studenckim projekcie naukowo-dydaktycznym realizowanym w ramach projektu „Mistrzowie Dydaktyki II” wraz ze studentami pierwszego roku studiów magisterskich kierunku żywienie człowieka i dietetyka.
Celem badań jest określenie wpływu diety na leczenie wśród osób z wielochorobowością i sprawdzenie w jakim stopniu sposób odżywiania wspomaga proces ich powrotu do zdrowia.
W ramach programu zapewniana jest darmowa opieka dietetyczna, która jest niezwykle istotna w przypadku leczenia wielu schorzeń, takich jak m.in.:
- zaburzenia metaboliczne (insulinooporność, cukrzyca)
- choroby o podłożu hormonalnym (niedoczynność/nadczynność tarczycy, Hashimoto, PCOS)
- choroby sercowo-naczyniowe (nadciśnienie tętnicze, podwyższony poziom cholesterolu)
…i wielu innych.
Jak Ty możesz na tym skorzystać?
Jeśli zmagasz się ze schorzeniem wymagającym wprowadzenia interwencji dietetycznej i od dłuższego czasu rozważasz zgłoszenie się do dietetyka, ale kwestie finansowe powstrzymują Cię od tej wizyty, to zapraszamy do udziału w projekcie, który przysłuży się nauce.