Trwa rekrutacja na studia drugiego stopnia na UPWr. Do wyboru jest 19 kierunków i ponad 30 specjalności. Są też nowości.
Dla studentów wybierających właśnie studia II stopnia Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu przygotował kilka nowości: dwa kierunki i dwie specjalności na kierunkach na stałe goszczących w ofercie uczelni.
fot. Shutterstock
Wydział Nauk o Żywności proponuje kandydatom studia z żywienia człowieka i dietetyki. To najlepszy wybór dla wszystkich zainteresowanych zdrowym żywieniem i dostosowywaniem diety do zdrowia, wieku, płci i aktywności fizycznej. Specjaliści oferujący profilaktykę i pomoc w zaburzeniach odżywiania, promocję i poradnictwo w zakresie zdrowego żywienia stają się szczególnie poszukiwani w czasach, gdy otyłość jest jedną z najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych.
Po raz pierwszy uczelnia uruchamia także studia magisterskie z inżynierii bezpieczeństwana Wydziale Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji, których główną cechą jest interdyscyplinarność. Studenci zdobywają ogólną wiedzę z nauk technicznych i specjalistyczną z inżynierii bezpieczeństwa – dotyczącą zarówno bezpieczeństwa maszyn, konstrukcji urządzeń, instalacji technicznych, jak i bezpieczeństwa pracy czy żywności. Są także przygotowani do analizy ryzyka, monitorowania oraz oceny skutków katastrof naturalnych, ekologicznych czy przemysłowych.
W planie studiów znajdują się takie przedmioty jak zintegrowane zarządzanie środowiskiem, bezpieczeństwo procesów technologicznych, bezpieczeństwo publiczne, ekologiczne i higiena pracy. Praktyki w czasie studiów studenci inżynierii bezpieczeństwa odbywają m.in. w starostwach, jednostkach straży pożarnej, centrach zarządzania kryzysowego, inspektoratach pracy czy stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Tam też znajdują później zatrudnienie.
fot. Shutterstock
Na tym samym wydziale uruchomiono nową specjalizację na kierunku inżynieria i gospodarka wodna. Zainteresowani studenci mogą od teraz doskonalić się w zagospodarowaniu wód opadowych. Co w praktyce oznacza wybór tej specjalizacji? Przede wszystkim ściśle ukierunkowane przedmioty, takie jak: gospodarowanie wodą na terenach zurbanizowanych, klimat i hydrologia terenów zurbanizowanych, odwodnienia terenów komunikacyjnych i przemysłowych, zastosowania GIS w rozwiązaniach inżynierskich.
Na Wydziale Nauk o Żywności od nowego semestru rusza także anglojęzyczna specjalizacja z technologii żywności i żywienia człowieka. Zajęcia te mogą wybrać nie tylko obcokrajowcy, ale i Polacy. W czasie trzech semestrów można będzie zdobyć wiedzę z polityki wyżywienia ludności, współczesnych trendów w technologii żywności i inżynierii przemysłu spożywczego, chemii związków naturalnych, enzymologii i dietetyki.
Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji dostępne są na stronie (dokładny terminarz, opisy studiów, wykazy wymaganych dokumentów). Rekrutacja trwa
16 lutego 2017 roku.
W przejściu przez system Internetowej Rekrutacji Kandydatów chętnie pomogą pracownicy Biura Rekrutacji. Odpowiedzą na każde pytanie, opowiedzą o kierunkach i poratują dobrym słowem.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.