eu_green_logo_szare.png

Aktualności

Dzień Aktywności Studenckiej 2016

Po raz piętnasty studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu pokazali, na co ich stać – 8 grudnia w Centrum Dydaktyczno-Naukowym królowała kreatywność i dobra zabawa.

Dzień Aktywności Studenckiej, w tym roku organizowany po raz piętnasty, to coroczne święto działalności i pasji studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Na blisko 50 stanowiskach swoje osiągnięcia i zainteresowania prezentowały koła naukowe i kluby artystyczne, a komisja złożona z kuratorów kół naukowych wszystkich wydziałów jednogłośnie wybrała te najlepsze:

  • SKN OrgChem,
  • SKN Pszczelarzy „Apis”,
  • SKN Hydrologów i Hydrotechników.

Ze względu na wyjątkowo bogatą prezentację przyznano także dwa wyróżnienia dla:

  • SKN Fructus,
  • SKN Medycyny Zwierząt Egzotycznych „Mephitis”.

Nagrodzono również studentów aktywnie działających przez cały rok – zarówno w kołach naukowych, kulturze, sporcie, jak i na rzecz promocji uczelni. Sami studenci przyznali natomiast tytuły najżyczliwszych pracowników uczelni.

Na XV Dniu Aktywności Studenckiej zadebiutowało nowe koło, powołane przy Instytucie Budownictwa – SKN Wspornik, które ma już za sobą wspaniały początek działalności – zorganizowało zbiórkę wśród studentów i pracowników Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji, a za zebrane środki wyremontowało dwa pomieszczenia w domu dziecka przy ul. Borowskiej.

Premierę tego dnia miał także nowy, nietypowy film promocyjny uczelni, w którym wystąpili studenci UPWr i dzieci z Przedszkola nr 109 we Wrocławiu i Niepublicznego Przedszkola im. Czesława Janczarskiego we Wrocławiu.

Jednak DAS to nie tylko prezentacje kół naukowych. Były też występy Zespołu Pieśni i Tańca „Jedliniok”, Akademickiego Klubu Tańca i Chóru UPWr. Bartek Skalny – student zarządzania jakością i analizy żywności oraz przewodniczący SKN Genetyków i Hodowców Roślin – opowiedział o innowacyjnych rozwiązaniach w hodowli roślin, swoich pasjach i o tym, jak ograniczone środki pobudzają wyobraźnię i skutkują kreatywnymi rozwiązaniami.

Tłumy zgromadził pokaz Damiana Kordasa – zwycięzcy IV edycji MasterChefa i studenta wrocławskiej weterynarii – który w asyście prorektora ds. studenckich i edukacji, prof. Józefa Sowińskiego, Samorządu Studentów UPWr i wielu innych studentów, przygotował polską wersję tiramisu – z truskawkami i żubrówką.

mj

Powrót
09.12.2016
Głos Uczelni
studenci
Galeria zdjęć

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg