Dzień Aktywności Studenckiej 2016
Po raz piętnasty studenci Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu pokazali, na co ich stać – 8 grudnia w Centrum Dydaktyczno-Naukowym królowała kreatywność i dobra zabawa.
Dzień Aktywności Studenckiej, w tym roku organizowany po raz piętnasty, to coroczne święto działalności i pasji studentów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Na blisko 50 stanowiskach swoje osiągnięcia i zainteresowania prezentowały koła naukowe i kluby artystyczne, a komisja złożona z kuratorów kół naukowych wszystkich wydziałów jednogłośnie wybrała te najlepsze:
- SKN OrgChem,
- SKN Pszczelarzy „Apis”,
- SKN Hydrologów i Hydrotechników.
Ze względu na wyjątkowo bogatą prezentację przyznano także dwa wyróżnienia dla:
- SKN Fructus,
- SKN Medycyny Zwierząt Egzotycznych „Mephitis”.
Nagrodzono również studentów aktywnie działających przez cały rok – zarówno w kołach naukowych, kulturze, sporcie, jak i na rzecz promocji uczelni. Sami studenci przyznali natomiast tytuły najżyczliwszych pracowników uczelni.
Na XV Dniu Aktywności Studenckiej zadebiutowało nowe koło, powołane przy Instytucie Budownictwa – SKN Wspornik, które ma już za sobą wspaniały początek działalności – zorganizowało zbiórkę wśród studentów i pracowników Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji, a za zebrane środki wyremontowało dwa pomieszczenia w domu dziecka przy ul. Borowskiej.
Premierę tego dnia miał także nowy, nietypowy film promocyjny uczelni, w którym wystąpili studenci UPWr i dzieci z Przedszkola nr 109 we Wrocławiu i Niepublicznego Przedszkola im. Czesława Janczarskiego we Wrocławiu.
Jednak DAS to nie tylko prezentacje kół naukowych. Były też występy Zespołu Pieśni i Tańca „Jedliniok”, Akademickiego Klubu Tańca i Chóru UPWr. Bartek Skalny – student zarządzania jakością i analizy żywności oraz przewodniczący SKN Genetyków i Hodowców Roślin – opowiedział o innowacyjnych rozwiązaniach w hodowli roślin, swoich pasjach i o tym, jak ograniczone środki pobudzają wyobraźnię i skutkują kreatywnymi rozwiązaniami.
Tłumy zgromadził pokaz Damiana Kordasa – zwycięzcy IV edycji MasterChefa i studenta wrocławskiej weterynarii – który w asyście prorektora ds. studenckich i edukacji, prof. Józefa Sowińskiego, Samorządu Studentów UPWr i wielu innych studentów, przygotował polską wersję tiramisu – z truskawkami i żubrówką.
mj
Galeria zdjęć