Joanna Kozłowska z Katedry Chemii zdobyła złoty medal w kategorii medycznej i nagrodę specjalną Malezyjskiego Stowarzyszenia Badań Naukowych podczas 46. Międzynarodowej Wystawy Wynalazków w Genewie.
Joanna Kozłowska, doktorantka w Katedrze Chemii UPWr, pojechała do Genewy jako zwyciężczyni konkursu „Student-wynalazca”. Na Międzynarodowej Wystawie Wynalazków zaprezentowała cykl 46 wynalazków dotyczących otrzymywania nowych pochodnych flawonoidów, czyli związków organicznych naturalnie występujących w roślinach.
fot. archiwum prywatne
– Pierwszego dnia każdy prezentował swój wynalazek. W mojej klasie – M, czyli związanej z medycyną, chirurgią, higieną, ortopedią i materiałami dla osób niepełnosprawnych – zgłoszonych zostało prawie 120 wynalazków z całego świata – Tajlandii, Iranu, Iraku, Chin, Sri Lanki, Korei, Szwajcarii, Rosji, Malezji, Włoch… Naprawdę zewsząd. Zaprezentowanie tego, nad czym pracowało się kilka lat w pięć minut, nie jest takie proste, do tego konkurencja też miała imponujące dokonania. Ale widziałam, że jest zainteresowanie tym, co robię również podczas samych targów – podchodzili do mnie ludzie z innych uczelni, przemysłu lub zajmujący się transferem wiedzy z nauki do biznesu, wypytywali, robili wstępny research – mówi doktorantka, która zwyciężyła w swojej kategorii i zdobyła złoty medal oraz nagrodę specjalną Malezyjskiego Stowarzyszenia Badań Naukowych.
– Mieliśmy też okazję zwiedzić Światową Organizację Własności Intelektualnej i CERN, czyli Europejską Organizację Badań Jądrowych, gdzie oprowadzono nas po zderzaczu hadronów. Harmonogram wyjazdu był bardzo napięty, ale całość była dla mnie niesamowitym doświadczeniem. Musze też dodać, że furorę zrobiły nasze uczelniane gadżety, czyli roślinki in vitro, które ze sobą zabrałam. Ludzie byli nimi zafascynowani – opowiada Kozłowska.
fot. archiwum prywatne
– Badania nad tymi wynalazkami prowadziłam dwutorowo. Z jednej strony zajęłam się naringeniną, czyli flawonoidem występującym w owocach cytrusowych, m.in. w grejpfrutach czy pomarańczach. Przeprowadzałam modyfikacje chemiczne, czyli przyłączałam do naringeniny inne cząsteczki chemiczne, aby zwiększyć jej aktywność antyoksydacyjną, przeciwnowotworową i przeciwdrobnoustrojową. To takie złoto z cytrusów, które dodatkowo ulepszyłam. Osobno przeprowadzałam biotransformacje pochodnych chalkonu występującego w chmielu i zawierającego różne ugrupowania chemiczne. Tutaj do badań wykorzystywałam bakterie tlenowe. Wspólnie z Uniwersytetem Medycznym we Wrocławiu sprawdzamy jaka jest aktywność otrzymanych przez mnie związków na liniach komórek nowotworowych. W naszych badaniach skupiamy się na nowotworze jelita grubego, w przyszłości planujemy badania na innych liniach komórkowych, m.in. nowotworu piersi. Pierwsze wyniki są bardzo obiecujące – przyznaje doktorantka, która swoje badania prowadzi wspólnie z promotorem prof. Mirosławem Aniołem.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.