Będą kolejne studia polsko-chińskie?
Przedstawiciele Hunan Agricultural University of Changsha prowadzą rozmowy na Uniwersytecie Przyrodniczym o poszerzeniu współpracy naukowej.
Naukowcy, którzy przyjechali z Chin na sesję egzaminacyjną studentów polsko-chińskiej specjalizacji z architektury krajobrazu spotkali się z władzami uczelni i rozmawiali o możliwościach poszerzenia dotychczasowej współpracy.
– Nasi chińscy partnerzy są zainteresowani uruchomieniem polsko-chińskich studiów z ogrodnictwa i zootechniki, stąd rozmowy odbyły się zarówno na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym, jak i na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt – mówi prof. Jerzy Sobota z Wydziału Inżynierii i Kształtowania Środowiska.
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w tym roku już o raz czwarty prowadzono nabór na kierunek Tradycje polskie i chińskie w kształtowaniu krajobrazu. Bezpłatne studia na polsko-chińskiej specjalności oferowane są na II stopniu studiów stacjonarnych i trwają cztery semestry. Przez pierwszy semestr studiów zajęcia prowadzone są w Polsce dla wszystkich studentów. Drugi semestr to praktyka, którą studenci chińscy odbywają w Polsce, a polscy – w Chinach. Trzeci semestr studiów prowadzony jest na Hunan Agricultural University of Changsha w Chinach, a podczas ostatniego polscy studenci mają zajęcia w kraju. Miejsce obrony pracy magisterskiej wybiera student – na Hunan Agricultural University of Changsha w Chinach lub na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Dyplom po obronie jest podwójny – chiński i polski. W 2016 roku pierwsza grupa absolwentów odebrała dyplomy magistrów.
Dotychczasowa współpraca chińskiej uczelni z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu sprawiła, że rozpoczęto rozmowy o poszerzeniu oferty dla studentów. Goście z Hunan Agricultural University of Changshaspotkali się z prorektorem UPWr Józefem Sowińskim i prof. Mirosławem Millerem, którzy przybliżył im projekt studiów podyplomowych w języku angielskim z zarządzania technologiami start-upowymi oraz zarządzania uprawą roślin tropikalnych. Chińskim partnerom została również przedstawiona koncepcja tzw. Zielonej Doliny, a w rozmowach na temat współpracy naukowej omawiano studia w języku angielskim z technologii żywności.
kbk