Za nami zorganizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz UPWr Naukowy piknik u Przyrodników, z okazji 20-lecia wstąpienia Polski do Unii Europejskiej i Dni Otwartych Funduszy Europejskich.
W Centrum Produktu Regionalnego UPWr uczestnicy mieli wyjątkową możliwość uczestnictwa w bezpłatnych warsztatach. Przed południem królował temat „Pieczywo dawniej i dziś" – ciekawostka, w 1934 Polacy jedli średnio 11,7kg chleba miesięcznie, a dziś tylko około 2,5kg.
Warsztaty „Pieczywo dawniej i dziś" fot. Martyna Kostrzycka
Tematem kolejnych warsztatów było „Dobre piwo, czyli jakie?". Przyciągnęły one entuzjastów piwowarstwa. Z kolei po południu odbyły się warsztaty dotyczące prozdrowotnych właściwości mlecznych napojów fermentowanych, podczas których uczestnicy mogli spróbować lokalnych produktów, takich jak kefir, jogurt naturalny czy maślanka.
Warsztaty dotyczące piwa fot. Martyna Kostrzycka
Podczas imprezy wrocławskie Pawłowice zamieniły się w centrum nauki i zabawy, można było tam nie tylko aktywnie spędzić dzień, ale i zdobyć wiedzę. Strefa CIT, poświęcona żywności, środowisku i weterynarii, oferowała m.in. porady dotyczące zdrowego żywienia i komponowania idealnych posiłków dla dzieci. Specjaliści z UPWr byli też gotowi diagnozować chore rośliny, które uczestnicy mogli przynieść ze sobą, a także pomagali w tworzeniu zielników.
U wystawców można było kupić lokalne produkty fot. Martyna Kostrzycka
Dla dzieci zorganizowano mnóstwo atrakcji, takich jak dmuchańce, gry terenowe, ogromne Monopoly oraz liczne konkursy i zagadki, co sprawiło, że młodsi uczestnicy również mieli okazję aktywnie spędzić czas na świeżym powietrzu.
Kiermasz produktów regionalnych, kwiatów balkonowych i ziół z uczelnianych szklarni cieszył się wielkim zainteresowaniem, a food trucki doskonale uzupełniały piknikową atmosferę.
Ta strona wykorzystuje pliki cookies własne w celu zapewnienia prawidłowego jej działania. Te pliki cookies pozostaną aktywne zawsze, nie ma możliwości wyboru w tym zakresie, ponieważ są to pliki cookies, dzięki którym strona funkcjonuje w prawidłowy sposób. W tych plikach cookies zapisana zostanie informacja o ustawieniach plików cookies użytkownika. Dodatkowo wykorzystywane są pliki cookies podmiotów trzecich w celu korzystania z narzędzi zewnętrznych. Więcej informacji w polityce prywatności.
Cel
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na wysyłanie do Google danych użytkownika związanych z reklamami.
Zgoda
Określa stan zgody na reklamy spersonalizowane.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych (np. plików cookie) dotyczących statystyk, np. czasu trwania wizyty.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych, które obsługują funkcje witryny lub aplikacji, np. ustawień języka.
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych dotyczących personalizacji, np. rekomendacji filmów
Zgoda
Umożliwia przechowywanie danych związanych z zabezpieczeniami, takimi jak funkcja uwierzytelniania, zapobieganie oszustwom i inne mechanizmy ochrony użytkowników.