eu_green_logo_szare.png

Operacja pn. „Opracowanie technologii wykorzystywania wody ozonowanej w uprawie i przechowalnictwie szparaga, co pozwoli na istotną redukcję stosowania środków ochrony roślin, a tym samym na ochronę środowiska glebowego oraz otrzymanie znacząco udoskonalonego produktu w postaci wypustek szparagów wolnych od mikroorganizmów, ich toksycznych metabolitów i pozostałości pestycydów, z dłuższym okresem przydatności do spożycia”

logo ue logo prow

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja pn. „Opracowanie technologii wykorzystywania wody ozonowanej w uprawie i przechowalnictwie szparaga, co pozwoli na istotną redukcję stosowania środków ochrony roślin, a tym samym na ochronę środowiska glebowego oraz otrzymanie znacząco udoskonalonego produktu w postaci wypustek szparagów wolnych od mikroorganizmów, ich toksycznych metabolitów i pozostałości pestycydów, z dłuższym okresem przydatności do spożycia” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Działanie 16 Współpraca
Umowa o przyznaniu pomocy nr 00024.DDD.6509.00088.2022.15

Rok przyznania: 2023

Wartość projektu: 5 577 782,00 zł, w tym ze środków EFRROW w wysokości 3 549 142,68 zł,
z krajowych środków publicznych w wysokości 2 028 639,32 zł.

Partnerzy operacji:

Grupę Operacyjną ASPARAGUS OXY, w ramach innowacyjnego projektu badawczo – rozwojowego tworzą:

  1. KST KONSULTING Sp. z o.o. z siedzibą w Poznaniu – Lider
  2. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  3. Tomasz Szwarc – Rzeźnictwo Wędliniarstwo - Poświętno
  4. Stanisław Józefczak - Biskupice
  5. Henryk Szyszko – Garbce

Misja i cel operacji:

Celem Grupy Operacyjnej ASPARAGUS OXY jest opracowanie technologii wykorzystania wody ozonowej w uprawie i przechowalnictwie szparaga, na które pozyskano dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach działania M16 "Współpraca", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

Misją operacji jest wsparcie naukowe producentów szparagów z zakresu ochrony tej rośliny przed bakteriami i grzybami chorobotwórczymi oraz szkodnikami w sezonie wegetacyjnym, jak i w okresie przechowywania, aby otrzymać produkt jak najlepszej jakości dla konsumentów.

Operacja pn. „Opracowanie technologii wykorzystywania wody ozonowanej w uprawie i przechowalnictwie szparaga, co pozwoli na istotną redukcję stosowania środków ochrony roślin, a tym samym na ochronę środowiska glebowego oraz otrzymanie znacząco udoskonalonego produktu w postaci wypustek szparagów wolnych od mikroorganizmów, ich toksycznych metabolitów i pozostałości pestycydów, z dłuższym okresem przydatności do spożycia” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png