eu_green_logo_szare.png

Operacja pn. „Innowacyjna metoda impregnacji powierzchniowej jako sposób zapewnienia wysokiej jakości liofilizowanych produktów w cyklu logistycznym od produkcji do konsumpcji”

logo ue logo prow

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja pn. „Innowacyjna metoda impregnacji powierzchniowej jako sposób zapewnienia wysokiej jakości liofilizowanych produktów w cyklu logistycznym od produkcji do konsumpcji” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Działanie 16 Współpraca
Umowa o przyznaniu pomocy nr 00095.DDD.6509.00048.2022.03

Rok przyznania: 2023

Wartość projektu: 5 507 000,00 zł, w tym ze środków EFRROW w wysokości 3 504 104,10 zł,
z krajowych środków publicznych w wysokości 2 002 895,90 zł.

Partnerzy operacji:

Grupę Operacyjną GP KLASA, w ramach innowacyjnego projektu badawczo – rozwojowego tworzą:

  1. Grupa Producentów „Klasa” Sp. z o.o. z siedzibą w Klementowie – Lider
  2. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  3. Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie
  4. Fundacja „Na Zdrowie” z siedzibą w Warszawie
  5. Piotr Kowalski – Warszawa
  6. Paulina Oleniacz - Grójec

Misja i cel operacji:

Celem Grupy Operacyjnej GP KLASA jest stworzenie innowacyjnej metody impregnacji powierzchniowej owoców poddanych obróbce termicznej w celu zapewnienia wysokiej jakości liofilizowanych produktów w cyklu logistycznym od produkcji do konsumpcji, na które pozyskano dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach działania M16 "Współpraca", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

Przesłanką do podjęcia operacji był problem polegający na ciągłej redukcji jakości liofilizowanych produktów w rezultacie absorpcji pary wodnej z wilgotnego powietrza oraz utraty związków lotnych i strat mechanicznych podczas transportu, składowania i przechowywania. Założono, że zastosowanie impregnacji powierzchniowej spowoduje usunięcie przyczyny procesu obniżania jakości i tym samym zapewnienie utrzymania najwyższych standardów charakteryzujących liofilizowany produkt od chwili wytworzenia do momentu konsumpcji. Jednocześnie nastąpi znaczne przedłużenie terminu przydatności liofilizowanego produktu do spożycia, co w sumie przyczyni się do zwiększenia przewagi przedsiębiorstwa nad konkurencją dzięki zastosowaniu rozwiązań stanowiących konkretne rezultaty operacji. Osiągnięcie tych rezultatów będzie możliwe przez realizację celów szczegółowych dotyczących co najmniej trzykrotnego zmniejszenia poziomu absorpcji pary wodnej z wilgotnego powietrza, co najmniej dwukrotnego zmniejszenia utraty związków lotnych oraz co najmniej 50% zwiększenia odporności na obciążenia mechaniczne. Zrealizowanie celów szczegółowych wymaga  opracowania   technologii i badań w warunkach laboratoryjnych skuteczności impregnacji powierzchni liofilizowanego produktu przy użyciu preparatu na bazie oleju roślinnego o właściwościach lipofilnych stanowiącego barierę dla niskocząsteczkowych związków lotnych. Konieczne jest takie skomponowanie składu preparatu, aby nie tylko zmniejszyć stratę związków lotnych w czasie przechowywania wysuszonego produktu, ale także ograniczyć absorpcję pary wodnej z wilgotnego powietrza i wzmocnić jego powierzchnię nadając jej większą elastyczność i tym samym zmniejszyć straty związane z kruszeniem pod wpływem obciążeń zewnętrznych występujących podczas transportu i składowania. Badanie skuteczności impregnacji powierzchni liofilizowanego produktu odbędzie się w odniesieniu do zmian jakościowych produktu wyeksponowanego na działanie wilgotnego powietrza podczas przechowywania w opakowaniu i po otwarciu opakowania oraz poddanego obciążeniom występującym podczas transportu i składowania. Przeprowadzone zostaną testy absorpcji pary wodnej przy użyciu szafy klimatycznej w połączeniu z testami mechanicznymi przy użyciu maszyny wytrzymałościowej (analiza profilu tekstury - TPA, test penetracji) i wytrząsarki wibracyjnej. Ponadto wyznaczone zostaną parametry barwy oraz aktywność wody. Testy chemiczne przeprowadzone przy użyciu  chromatografii gazowej sprzężonej z detektorem mas obejmą retencję zidentyfikowanych związków lotnych. Ważna z punktu widzenia konsumenta będzie ocena sensoryczna przeprowadzona zgodnie z obowiązującymi normami przez odpowiednio przeszkolony panel. Przeskalowanie technologii opracowanej w warunkach laboratoryjnych do warunków przemysłowych odbędzie się w ramach prac rozwojowych poprzedzających wdrożenie.

Operacja pn. „Innowacyjna metoda impregnacji powierzchniowej jako sposób zapewnienia wysokiej jakości liofilizowanych produktów w cyklu logistycznym od produkcji do konsumpcji” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png