„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja pn. „Innowacyjna technologia wytwarzania i rozlewu wina gronowego oraz sposób organizacji produkcji jako czynniki podniesienia jakości produktów winiarskich wytworzonych lokalnie" realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Działanie 16 Współpraca
Umowa o przyznaniu pomocy nr 00002.DDD.6509.00027.2018.01
Rok przyznania: 2019
Wartość projektu: 4 306 283,00 zł, w tym ze środków EFRROW w wysokości 2 740 087,87 zł,
z krajowych środków publicznych w wysokości 1 566 195,13 zł.
Partnerzy operacji:
Grupę Operacyjną IQGrape, w ramach innowacyjnego projektu badawczo – rozwojowego tworzą:
- Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu – Lider
- Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
- Polskie Towarzystwo Nauk Ogrodniczych, Oddział we Wrocławiu
- Michał Kmita - Złotoryja
- Dariusz Przerwa - Krośnice
- Jadwiga Boinska - Sobótka
- Dariusz Parypa - Byczyna
- Kamil Kindler - Zagrodno
- Marek Janiak – Wisznia Mała
- Nestor Kościański - Wrocław
- Jacek Biniarz Przemków
- Szymon Godyla - Kujakowice Górne
- Tomasz Pawlaczek - Bielawa
- Beata Zięba - Kobierzyce
- Michał Pajdosz - Radwanice
- Ireneusz Gąsior, Jacek Miller – Świdnica
- Przedsiębiorstwo Wielobranżowe ARIS Przemysław Demków - Wrocław
- Winnica Niemczańska Sp. z o.o. - Niemcza
- Vin-Sor Sp. z o. o. - Wrocław
Misja i cel operacji:
Celem Grupy Operacyjnej IQGrape jest opracowanie i wdrożenie innowacji w zakresie agrotechniki i technologii produkcji winogron na cele przerobowe, podniesienie jakości wina, innowacyjnych metod marketingowych i organizacyjnych na rynku produktów winiarskich produkowanych lokalnie, na które pozyskano dofinansowanie z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w ramach działania M16 "Współpraca", objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.
Rezultatem realizacji zadań będą m.in. a. stworzenie zaleceń uprawowych winorośli i procedury organizacji rozlewu wina gwarantujących produkcję wina o podwyższonej jakości, b. wypracowanie metody marketingu utworzonego w trakcie projektu brendu "dolnośląskiej marki wina" wraz z wdrożeniem jej promocji, c. podanie do szerokiego grona odbiorców wyników przeprowadzonych badań w ramach niniejszego projektu.
Głównymi korzyściami projektu będzie stworzenie zaleceń dla uczestników projektu gwarantujących produkcję wina o podwyższonej jakości m.in. o mniejszym stopniu utlenienia, wyższej zawartości związków biologicznie czynnych, wysokich wartościach aromatycznych i smakowych, potwierdzonych analizami bromatologicznymi, wyprodukowanych z zastosowaniem nowoczesnych metod agrotechnicznych przy jednoczesnym obniżeniu syntetycznych środków ochrony roślin z uwzględnieniem zaproponowanych zaleceń metodyki integrowanej produkcji winorośli. Korzyścią z realizacji projektu będzie również utworzenie modelu współpracy producentów w zakresie organizacji rozlewu wina oraz promocji marki lokalnej i skrócenia łańcucha dostaw poprzez promowanie wspólnego brandingu i miejsca dystrybucji. Pozwoli to zwiększyć przychody producentów na skutek eliminacji pośredników w łańcuchu dostaw. Korzyścią pośrednią rezultatu projektu będzie także zwiększenie i rozpowszechnienie uzyskanych wyników badań naukowych i poszerzenie wiedzy na temat produkcji winogron i wina w kraju.
Operacja pn. „Innowacyjna technologia wytwarzania i rozlewu wina gronowego oraz sposób organizacji produkcji jako czynniki podniesienia jakości produktów winiarskich wytworzonych lokalnie” realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.