eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Doktorat honoris causa dla prof. Grzywacza

13.11.2017

Prof. Andrzej Grzywacz, doktor honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, były przewodniczący Konwentu UPWr o pasji naukowca, służbie, Wrocławiu i miłości do przyrody.

Polska Nagroda Innowacyjności dla Centrum Diagnostyki UPWr

08.11.2017

Centrum Diagnostyki Eksperymentalnej i Innowacyjnych Technologii Biomedycznych UPWr wyróżnione Polską Nagrodą Innowacyjności 2017.

Nowy uczelniany krasnal zamieszkał na Pawłowicach

08.11.2017

To był wyjątkowy koncert – w pałacu na Pawłowicach wystąpił Konstanty Andrzej Kulka, wybitny skrzypek. Przed pałacem odsłonięto natomiast nowego wrocławskiego krasnala, Koncertusia.

Przyrodnicy o zieleni na cmentarzach

31.10.2017

Polskie cmentarze mogłyby być ogrodami pamięci, a są betonowymi pustyniami. Przyrodnicy z niepokojem obserwują zmiany w wyglądzie nekropolii.

Październikowe posiedzenie senatu

30.10.2017

Senatorowie zatwierdzili regulamin projektu„Innowacyjny Doktorat”, podsumowali rekrutację na rok akademicki 2017/2017 i dyskutowali o Ustawie 2.0.

II Forum Inteligentnego Rozwoju – było nas widać

27.10.2017

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu był współorganizatorem II Forum Inteligentnego Rozwoju. Zaprosiliśmy swoich gości, prelegentów, zaprezentowaliśmy najaktywniejsze koła naukowe i najciekawsze publikacje.

Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka UPWr uczą, jak jeść

23.10.2017

Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu obejmują niecodzienną opieką 64 rodziny z kilkunastu małych miast w województwach dolnośląskim, łódzkim i wielkopolskim.

Nowa ocena parametryczna wydziałów UPWr

17.10.2017

Komitet Ewaluacji Jednostek Naukowych ocenił działalność naukową i badawczo-rozwojową jednostek naukowych, w tym również wydziałów UPWr. Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności otrzymał jako jednostka niejednorodna najlepszą ocenę – A+.

III Noc Laboratoriów na UPWr

16.10.2017

Po raz trzeci wrocławskie firmy, uczelnie i instytuty badawcze otworzyły swoje laboratoria. Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w sobotnią noc można było zgłębić tajemnice jedzenia.

Powołano Radę Wykonawczą i Programową Zielonej Doliny

10.10.2017

Rektor Tadeusz Trziszka i marszałek Cezary Przybylski zainaugurowali pierwsze posiedzenie Rady Programowej Zielonej Doliny. To kolejny krok do realizacji innowacyjnego programu.

Kurs EVSSAR-u na weterynarii UPWr

08.10.2017

Jak sprawdzić płodność psa? Jak zbadać ginekologicznie kotkę? To tylko niektóre z problemów rozrodu małych zwierząt, które będą omawiane podczas międzynarodowego kursu organizowanego przez UPWr i Europejskie Towarzystwo Rozrodu Małych Zwierząt.

Jedzenie i zmysły – zapraszamy na Noc Laboratoriów

06.10.2017

14 października już po raz trzeci zapraszamy na Noc Laboratoriów. Tym razem swoje niedostępne na co dzień pracownie otworzy przed wrocławianami Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Inauguracja roku akademickiego 2017/2018

05.10.2017

Ponad 10 tys. studentów, w tym prawie 3 tys. na I roku – Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu rozpoczął kolejny rok akademicki.

Uniwersytet Przyrodniczy w pigułce

04.10.2017

Co warto wiedzieć o Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, jednej z najlepszych uczelni przyrodniczych w Polsce? Przedstawiamy UPWr w pigułce.

Pokolenie W zaczyna nowy rok akademicki

03.10.2017

Pokolenie W to młodzi ludzie, których połączył Wrocław – tu studiują, pracują, bywają lub mieszkają. To oni tworzą miasto, w którym 2 października uczelnie wspólnie rozpoczęły rok akademicki 2017/2018.

Wrześniowe posiedzenie senatu

30.09.2017

Do najważniejszych wydarzeń pierwszego posiedzenia senatu w roku akademickim 2017/2018 należało powołanie wraz z Hunan Agricultural University podwójnie dyplomowanej specjalizacji na ogrodnictwie. Prorektorzy poinformowali o działalności swoich pionów i planach na kolejny rok.

Otwieramy Centrum Digitalizacji

25.09.2017

We wtorek, 26 września oficjalnie otwarta została nowa jednostka uczelni – Centrum Digitalizacji. Powstała w ramach projektu, ale ma służyć uczelni także poza nim.

IV Święto Sera i Wina za nami!

25.09.2017

Sery najlepszych w Polsce producentów, wina z dolnośląskich winnic, oleje, chleby, masło, a nawet kiszonki – IV Święto Sera i Wina było prawdziwym rajem dla smakoszy, ale też i szansą na poszerzenie wiedzy i zdobycie pochwał.

IV Święto Sera i Wina: Tradycja, czyli nowoczesność

22.09.2017

Dr Maciej Oziembłowski, nasz ekspert w powołanym niedawno szlaku kulinarnym „Smaki Dolnego Śląska”, o znaczeniu produktu regionalnego, europejskiej ochronie tradycyjnej żywności i możliwościach polskich producentów.

IV Święto Sera i Wina: Stół łączy ludzi

20.09.2017

Zbigniew Koźlik, szef kuchni hotelu HP Park Plaza we Wrocławiu o swojej miłości do gotowania, o odkrywaniu produktów regionalnych i promowaniu polskiej kuchni.

IV Święto Sera i Wina: zapraszamy do Pawłowic

20.09.2017

W niedzielę 24 września po raz kolejny w Pawłowicach będzie można zjeść najlepszy ser i posmakować najlepszego wina regionu. Ale nie tylko – będą też pokazy kulinarne, warsztaty, laboratoria smaku i dyskusja o regionalnych smakach.

  • 1
  • 49
  • 50
  • 51
  • 60

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png