eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Ekspert UPWr: warto jeść ryby

20.12.2018

O dietetycznych i smakowych walorach różnych ryb, a także o tym, jak radzić sobie z ich kupowaniem i przyrządzaniem – dr Danuta Figurska-Ciura z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Ekspert UPWr radzi: jak wybrać choinkę

19.12.2018

Jak sprawdzić choinkę przed zakupem i wybrać tę, która nie straci wszystkich igieł zaraz po Wigilii, radzi dr Włodzimierz Kita.

Rekrutacja na studia II stopnia

19.12.2018

Ruszyła rekrutacja na studia II stopnia na UPWr. Do wyboru jest 21 kierunków studiów i aż 38 specjalności, w tym nowość – geodezja satelitarna.

Prezydent Jacek Sutryk będzie gościem Uniwersytetu Przyrodniczego

18.12.2018

Prezydent Wrocławia Jacek Sutryk gościem UPWr. Redakcji„Głosu Uczelni” odpowiada na pytania dotyczące relacji miasto – środowisko akademickie.

Ekspert UPWr: zwierzę to nie zabawka

18.12.2018

Magia świąt i zabiegi marketingowców sprzyjają podejmowaniu nieracjonalnych decyzji podczas grudniowych zakupów. Dr Tomasz Piasecki o tym, dlaczego nie powinniśmy kupować zwierząt na prezent.

Ekspert UPWr radzi: czy kupować żywą rybę na święta?

17.12.2018

Prof. Wojciech Dobicki z Katedry Limnologii i Rybactwa o tym, czy kupowanie żywych ryb na wigilię jest humanitarne i czy rzeczywiście ryby nie czują bólu.

RUBIZMO – nowoczesna gospodarka wiejska

14.12.2018

16 partnerów z 11 krajów, w tym UPWr, i projekt, który za cel stawia sobie rozwój obszarów wiejskich przez wdrażanie nowych, innowacyjnych modeli biznesowych w sektorze rolno-spożywczym.

Kooperatywa Terrena, czyli jak to robią Francuzi

13.12.2018

Osiemnaście osób z Dolnego Śląska zaangażowanych w rozwój regionalny oraz obszarów wiejskich wyjechało do Doliny Loary, przyjrzeć się działalności najstarszej francuskiej spółdzielni rolniczej Terrena.

„Lider” dla dr Pauliny Nowickiej z UPWr

12.12.2018

Dr Paulina Nowicka została laureatką programu „Lider” dla naukowców przed 35. rokiem życia, którzy chcą zdobywać doświadczenie w kierowaniu projektami badawczymi i w budowaniu zespołu.

Co musimy wiedzieć o globalnym ociepleniu

10.12.2018

V raport IPCC, Międzyrządowego Zespołu ds. Zmiany Klimatu nie pozostawia wątpliwości – epoka antropocenu to gwałtowne przyspieszenie. Przedstawiamy najważniejsze wnioski z analiz, jakie zostały przekazane uczestnikom szczytu klimatycznego ONZ w Polsce.

Prof. Niżański: – Wciąż poznajemy tajemnice rozrodu

07.12.2018

Prof. Wojciech Niżański z Kliniki Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich: – Medycyna weterynaryjna powinna wziąć pod uwagę badania z zakresu medycyny człowieka dotyczące wpływu wieku rodziców na zdrowie dziecka.

XVII Dzień Aktywności Studenckiej – fotorelacja

06.12.2018

Dzień Aktywności Studenckiej to co roku okazja do zaprezentowania działalności studentów i nagrodzenia tych najlepszych.

Preludium 15: granty dla doktorantów

05.12.2018

Katarzyna Godlewska z Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego i Grzegorz Bury z Wydziału Inżynierii Kształtowania Środowiska i Geodezji zdobyli w sumie ponad 400 tys. zł na swoje badania.

Jak powstaje interdyscyplinarny doktorat: UM i UPWr

04.12.2018

Lekarz Alicja Woś z Uniwersytetu Medycznego o wszczęciu swojego interdyscyplinarnego doktoratu realizowanego we współpracy z naukowcami z Katedry Żywienia Człowieka UPWr.

Absolutorium Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego – fotorelacja

03.12.2018

Dyplomy ukończenia studiów odebrali w zeszłą sobotę absolwenci Wydziału Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Tournée zespołu „Jedliniok”: USA i Kanada

29.11.2018

Akademicki Zespół Pieśni i Tańca „Jedliniok” w podróży po Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.

Sebastian Ploch: ultramaratończyk

28.11.2018

Prowadzi zajęcia z technologii informacyjnej i statystyki dla studentów pierwszego roku weterynarii, a wciągu ostatnich 10 lat przebiegł blisko 50 maratonów i górskich ultramaratonów. W tym jeden z najważniejszych – maraton bostoński – w barwach UPWr.

Centrum Inżynierii Genetycznej UPWr

27.11.2018

Analizy genotoksyczności (mutagenności) substancji bioaktywnych in vivo oraz badania onkologiczne i immunologiczne będą prowadzone w nowoczesnym Centrum Inżynierii Genetycznej, wyposażonym w unikalną na Dolnym Śląsku infrastrukturę badawczą.

Absolutorium Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności – fotorelacja

26.11.2018

Kolejni absolwenci Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności odebrali dyplomy ukończenia studiów. Wręczono też dyplomy aż 14 doktorom.

Jubileusz prof. Webera

26.11.2018

Prof. Jerzy Weber – wybitny polski gleboznawca opowiada, czym się różni gleba od ziemi, co to są substancje humusowe i dlaczego ludzkość powinna chronić glebę.

Nowe narzędzie dla naukowców

23.11.2018

JoVE, czyli Journal of Visualized Experiments to ponad 8 tysięcy publikacji wideo zrealizowanych w laboratoriach najlepszych instytucji badawczych. Naukowcy Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu mają do nich dostęp.

  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 57

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png