eu_green_logo_szare.png

Aktualności

wybierz kategorie wiadomości

Naukowcy z UPWr i ESA rozwiązali zagadkę Einsteina

06.04.2021

Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu i Europejskiej Agencji Kosmicznej (ESA) rozwiązali zagadkę Einsteina wynikającą z ogólnej teorii względności. Wyniki prac przedstawione przez prof. Krzysztofa Sośnicę wywołały prawdziwą sensację w środowisku naukowców związanych z ESA, astronomów, fizyków i geodetów satelitarnych.

zabarwione na tęczowo jajka

Eksperci UPWr: Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

31.03.2021

Jajka to nieodzowny element świąt Wielkanocnych. Wykorzystuje się je do pieczenia ciast, dodaje do sałatek, święci w koszyczkach, a także maluje się pisanki czy wydmuszki. Zanim zaczniemy wielkie gotowanie, warto wiedzieć, czy jaja są świeże.

biała kiełbasa, żurek i babka wielkanocna leżą na stole

Eksperci UPWr: Dlaczego biała kiełbasa jest biała, ile jest szynki w szynce?

31.03.2021

Na wielkanocnych stołach w większości polskich domów zagoszczą wędliny. Najpopularniejszymi przysmakami są oczywiście biała kiełbasa i szynka, choć nie wszyscy wiedzą, dlaczego biała kiełbasa jest biała i ile jest szynki w szynce.

Kiełki zasadzone w plastikowym pojemniku, wyjmowane przez kobietę

Eksperci UPWr: Jak siać rzeżuchę i inne kiełki?

29.03.2021

Okres wiosenny to czas, w którym wysiewamy rzeżuchę, bo jest tradycyjnym elementem świąt Wielkanocnych. Ale powinna pojawiać się częściej w naszej diecie – radzi dr Cecylia Uklańska-Pusz.

Profesor Bronkowska współpracowała z piekarnią Familijna dzięki projektowi Mozart

Wdrożenie efektów współpracy prof. Moniki Bronkowskiej z Familijną

16.03.2021

Dzięki współpracy Familijnej i prof. Moniki Bronkowskiej z Katedry Żywienia Człowieka, podjętej w wyniku projektu partnerstwa naukowo-biznesowego MOZART, powstały właśnie nowe wyroby piekarnicze i cukiernicze o niskim indeksie glikemicznym, z wysoką zawartością błonnika pokarmowego i bogate w beta-glukany.

Rok w pandemii na UPWr

12.03.2021

Aż 80 procent zaszczepionych nauczycieli, przygotowania do szczepienia pozostałych pracowników, wzrost liczby publikacji, przeniesienie nie tylko dydaktyki, ale też i konferencji naukowych do trybu on-line – podsumowujemy rok z koronawirusem.

Naukowcy z UPWr z grantami Mozart

09.03.2021

Sześć grantów dla naukowców z UPWr z programu Mozart wspierającego współpracę badaczy z wrocławskich uczelni z lokalnymi firmami. Projekty dotyczą m.in. ocen oddziaływania inwestycji na krajobraz, urządzenia do pomiaru parametrów drogi szynowej wraz z oprogramowaniem czy testów weterynaryjnych.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu przystępuje do OGC

02.03.2021

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu to pierwsza uczelnia w Polsce, która została członkiem globalnej organizacji OGC (Open Geospatial Consortium), czuwającej nad opracowaniem i popularyzacją standardów danych przestrzennych.

Komitet Polityki Naukowej o innowacyjności

24.02.2021

Komitet Polityki Naukowej przygotował rekomendacje mające na celu niwelowanie barier i problemów we współpracy jednostek naukowych i przedsiębiorstw w procesach innowacyjności w gospodarce krajowej. Jak mówi przewodnicząca KPN prof. Anna Chełmońska-Soyta, prorektor UPWr ds. współpracy z gospodarką, opracowany dokument zostanie opublikowany w najbliższym czasie.

Naukowcy UPWr ze stypendiami Programu im. Bekkera

12.01.2021

Wśród 135 naukowców, którzy dostali stypendium NAWA z programu im. Mieczysława Bekkera jest czworo badaczy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To dr Paweł Hordyniec, dr Małgorzata Jarząbek-Rychard, dr Ewa Kozłowska i prof. Krzysztof Marycz.

Doktorantka UPWr w gremium EAAP

11.01.2021

EAAP – Europejska Federacja Nauk o Zwierzętach, to gremium zrzeszające najlepszych naukowców z całego świata z zakresu nauk zootechnicznych. Barbara Kosińska-Selbi, doktorantka prof. Joanny Szydy, weszła właśnie do Komisji ds. Bydła.

Moja Turcja – wyjazd z ramach programu Erasmus+

14.12.2020

Norbert Saleta – student inżynierii środowiska UPWr – spędził rok w Stambule studiując na Yildiz Technical University. O swoich wrażeniach z wyjazdu w ramach programu Erasmus+ pisze krótko: – To zmieniło moje życie.

Polska Nagroda Inteligentnego Rozwoju 2020 dla UPWr

14.12.2020

Prof. Anna Michalska-Ciechanowska i prof. Krzysztof Lejcuś z Uniwersytetu Przyrodniczego zostali wyróżnieni Polską Nagrodą Inteligentnego Rozwoju 2020 w kategorii „Naukowiec przyszłości”.

Studenci UPWr nagrodzeni za najlepsze prace dyplomowe

11.12.2020

Wśród laureatów konkursu na najlepszą pracę naukową organizowanego przez Parlament Studentów Rzeczypospolitej Polskiej znalazło się aż czterech studentów i doktorantów Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Doktorant UPWr ze stypendium Wrocławia

02.12.2020

Radosław Zajdel, doktorant prof. Krzysztofa Sośnicy z Zakładu Geodezji Satelitarnej, znalazł się w gronie wyróżnionych Stypendium im. Jana Mozrzymasa. Stypendium przyznawane jest w ramach Studenckiego Programu Stypendialnego – Stypendium dla Doktorantów Wrocławskiego Centrum Akademickiego.

Opus 19 i 4,5 miliona na badania

01.12.2020

Opus 19 – naukowcy z UPWr zdobyli łącznie na projekty finansowane z programu NCN blisko 4,5 mln zł. Będą szukać nowych związków przeciwdrobnoustrojowych, pracować nad biosyntezą wosków oraz integrować obserwacje troposfery z wykorzystaniem naziemnych i satelitarnych obserwacji GNSS.

Naukowcy UPWr z nagrodami Polskiej Akademii Nauk

25.11.2020

Polska Akademia Nauk doceniła naukowców Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. To prof. Krzysztof Sośnica, prof. Stanisław Dzimira i prof. Wojciech Niżański.

Wyróżnienie dla Centrum Diagnostyki Eksperymentalnej i Innowacyjnych Technologii Biomedycznych UPWr

20.11.2020

Kolejne wyróżnienie dla Centrum Diagnostyki Eksperymentalnej i Innowacyjnych Technologii Biomedycznych Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Tym razem kapituła programu „Symbol”, prowadzonego od 2011 roku, przyznała Centrum tytuł „Symbol Innowacji 2020”.

Naukowczynie UPWr docenione w „Młodych Talentach”

22.10.2020

Dr Joanna Kozłowska z Katedry Chemii zwyciężyła w konkursie „Młode Talenty” – doceniono jej osiągnięcia w zakresie innowacji. W gronie laureatów znalazła się także dr Kamila Pawłuszek-Filipiak z Instytutu Geodezji i Geoinformatyki – w kategorii sukces naukowy.

Głód i żywność – dwie strony jednego medalu

16.10.2020

Światowy Dzień Żywności obchodzony 16 października ma przypominać nie tylko decydentom, że ludzkość przez wieki borykała się z klęską głodu. Czy pokojowy Nobel przyznany Światowemu Programowi Żywności ONZ świadczy o tym, że poradziliśmy sobie z tym wyzwaniem?

Prof. Niedźwiedź o tym, co łączy konia z człowiekiem

07.08.2020

Nowo mianowany profesor Artur Niedźwiedź tłumaczy, dlaczego koń jest modelowym zwierzęciem w badaniach nad astmą i syndromem metabolicznym i co z tych badań mogą wynieść ludzie.

  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 23

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpglogo-1.png